Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GROEI 31-7-2019 14:01:00

Hitte in Europa kan economie schaden door lage waterstanden in de Rijn


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De Rijn is één van de belangrijkste scheepvaartroutes van Europa. Een periode van hitterecords leidt tot een laag waterpeil op de Rijn. Slecht nieuws voor de economie zeggen experts tegen CNBC.

Door de lage waterstanden op de Rijn waren in 2018 al delen van de Rijn onbevaarbaar. De gevolgen? De productie kwam op sommige plekken tot stilstand, de productiekosten liepen op en de aanvoer van grondstoffen en vervoer van producten liep vertraging op.

Weer warmte in 2019

Het is iets wat je niet wil in het industriële hart van Europa. Maar persbureau Reuters schat in dat we deze zomer een herhaling van de situatie in 2018 kunnen krijgen.

Door hoge temperaturen en een gebrek aan regenval kan het gebeuren dat vrachtschepen niet volgeladen kunnen varen op delen van de Rijn. Dat zou dan de Duitse economie weer kunnen treffen.

Rijn als economische ader

Robert Lehmann, econoom bij het Ifo onderzoeksinstituut in Duitsland weet dat ongeveer 80 project van alle goederen die via de binnenlandse binnenvaart worden vervoerd via de Rijn gaat. Het is daarmee de belangrijkste waterweg van Duitsland en ook een economische ader.

Grondstoffen als kolen, olie, gas en chemische producten worden volop over het water getransporteerd. Juist dat zijn belangrijke goederen in productieketens in de industrie. Een laag waterpeil op de Rijn kan direct leiden tot afremming van de industriële productie.

Dat effect was goed te zien in het derde kwartaal van 2018. De Duitse economie kromp maar liefst 0,2 procent. De economie stagneerde vervolgens in de laatste drie maanden van het jaar. Op zich was 2018 een negende jaar van groei van de Duitse economie, maar de grootste economie van Europa had harder kunnen groeien dan de 1,5 procent op jaarbasis die werd gehaald.

Natuurlijk speelde niet alleen de lage waterstand een rol. De consumptie door gezinnen nam af. De Duitse auto-industrie kreeg bovendien last van met nieuwe emissienormen. Maar het lage waterpeil op de Rijn speelde wel degelijk een rol.

Klap voor economie

Holger Schmieding, hoofdeconoom bij de Berenberg Bank, vertelde CNBC dinsdag dat de Duitse productie van chemicaliën en farmaceutische producten in 2018 tussen september tot november met een tiende daalde. Die klap was voelbaar in de economie, stelt Schmieding.

Hij voegt toe dat een deel van de productiedaling kwam door een afnemende vraag. Maar de belangrijkste oorzaak was zijns inziens de verminderde scheepvaart als gevolg van laag water.

De Rijn stroomt vanuit Zwitserland via Duitsland en Nederland naar de Noordzee. Deze scheepvaartroute is vooral belangrijk voor het vervoer van landbouwproducten, grondstoffen zoals kolen en olie en chemicaliën.

Enkele bedrijven die geraakt werden

De chemieproducent Covestro heeft in 2018 een winstwaarschuwing afgegeven, mede vanwege de lage waterstand. De productie werd geremd en de transportkosten stegen.

BASF moest ondertussen een van zijn fabrieken sluiten omdat het lage waterpeil in de Rijn een belemmering vormde voor de aanvoer van voldoende grondstoffen door schepen. BASF zei dat verstoringen van de levering 250 miljoen euro (bijna 279 miljoen dollar) extra kosten met zich meebrachten.

Ook staalproducent Thyssenkrupp had last van het lage waterpeil.

Met de huidige hittegolf die opnieuw door Europa trekt daalt het waterpeil op de Rijn weer. In Duitsland werd vorige week een recordtemperatuur van iets meer dan 41 graden Celsius bereikt.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, merkte afgelopen weekend op dat de Duitse economie zich op het gevaarlijkste kruispunt sinds 2009 bevindt. De binnenlandse vraag zwakt af en het sentiment hapert. Het warme weer verergert de situatie alleen maar.

De hoofdeconoom denkt dat de derde droge zomer op rij de groei in de tweede helft van het jaar wederom kan gaan vertragen. De daling van het waterpeil in de Rijn komt weer in de buurt van vorige zomer.

Brzeski vindt het te vroeg om in paniek te raken. De economische schade in 2018 kwam pas echt na een verdere daling van het waterpeil in het najaar. Maar als na de hete zomer de waterdaling aanhoudt kan dat de economie wel degelijk schaden.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Covestro AG

6-9-2019 Covestro Overweight JP Morgan Chase & Co.
2-9-2019 Covestro Neutral UBS AG
28-8-2019 Covestro Overweight JP Morgan Chase & Co.
20-8-2019 Covestro Hold Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG (Berenberg Bank)
13-8-2019 Covestro Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

BASF 65,85 2,30% BASF
Covestro AG 44,54 2,83% Covestro AG
thyssenkrupp AG 13,07 2,45% thyssenkrupp AG
pagehit