Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 4-10-2017 11:15:27

Hoe saai de markten ook zijn, beleggen op basis van anonieme tweets is onzinnig

Door Leon Brandsema

Het Amerikaanse supermarktconcern Kroger steeg dinsdagavond ineens met zo'n 3 procent op de beurs in de VS. En Ahold Delhaize begon vandaag met een plus van bijna 1 procent en staat rond de klok van 11.00 uur zo'n 0,6 procent in de plus. Nederlandse beleggers blijken iets verstandiger te zijn dan Amerikaanse.

Want de koerswisselingen werden veroorzaakt door een tweet van een anonieme twitteraar, die meldde dat Ahold adviseurs zou hebben aangewezen om te werken aan een bod van 32 dollar per aandeel op de Amerikaanse concurrent.

De anonieme twitteraar 'DW3p4c' heeft een hond als profielfoto en omschrijft zichzelf in zijn bio als een 'handelaar, beleggers, milieuvriend en foodie'. Dat lijkt meer dan genoeg reden om deze tweet zonder verder omkijken in de bak met geruchten zonder enig fundament te smijten.

Maar opvallend genoeg dacht het toch wel gerenommeerde persbureau Bloomberg daar anders over. Het maakte een (door mij niet meer terug te vinden) bericht op basis van deze tweet en zie daar: ineens waren de overnamegeruchten nieuws. En met Bloomberg ineens als betrouwbare bron zagen genoeg beleggers er blijkbaar reden voor om op het nieuws te handelen.

Ook analisten doen mee

Maar in wezen was de basis voor het nieuws nog altijd diezelfde tweet van een anonieme handelaar, aan wie we op geen enkele manier enige vorm van autoriteit kunnen toekennen. Maar door de vermelding van Bloomberg, en daarmee ook de persbureaus in Nederland, kwam er ineens een dynamiek op gang.

Een dynamiek waar blijkbaar Nederlandstalige analisten ook niet aan voorbij konden gaan. Want KBC Securities brengt woensdagochtend een serieuze reactie op de geruchten naar buiten. Helemaal niet onlogisch, al zou een fusie op gelijkwaardige basis gezien de omvang van Ahold en Kroger logischer zijn.

En zo zijn we ineens op het punt aanbeland dat analisten serieus reageren op een gerucht dat in de wereld is geholpen door een anonieme twitteraar met een hond als profielfoto en nog geen 200 volgers. Zelfs bij RTL Z wordt er serieus over gepraat. Alleen bij het Financieele Dagblad wordt er meteen flink op de rem getrapt.

Dat de beurzen de laatste weken waanzinnig saai zijn en er nauwelijks sturend nieuws is, is een gegeven. Maar om dan maar te gaan handelen op ongefundeerde berichten, is heel onverstandig.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Ahold Delhaize (Ahold)

17-6-2019 Ahold Delhaize (Ahold Hold Deutsche Bank AG
14-6-2019 Ahold Delhaize (Ahold Hold Deutsche Bank AG
16-5-2019 Ahold Delhaize (Ahold Hold JP Morgan Chase & Co.
15-5-2019 Ahold Delhaize (Ahold Hold Bernstein Research
9-5-2019 Ahold Delhaize (Ahold Buy HSBC
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Ahold Delhaize (Ahold) 20,51 0,07% Ahold Delhaize (Ahold)
Kroger 20,82 -0,19% Kroger
pagehit