Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEARMARKET 12-10-2018 10:30:51

"Hoe spot je een bearmarket?"


Fotobron: GrünerFisher

(finanzen.nl) - Na de langste bullmarkt in tijden zouden er substantiële dalingen kunnen aankomen. Maar hoe zie je of dat het geval is, of een bearmarkt zich aandient. "Let op twee factoren", zegt Ken Fisher in een kort filmpje op Instagram.

Fisher haalt eerst John Templeton, een beroemde belegger aan. "Bullmarkets climb a wall of worry", is een bekende quote van Templeton. Als belegger heb je heel wat zorgen te overwinnen. Beleggers zijn aanvankelijk pessimistisch, blijven een tijd sceptisch, worden dan optimistischer en raken dan euforisch. De markten groeien in tijden van pessimisme en scepsis, ze worden 'volwassen' in tijden van optimisme en zijn 'sterven' in tijden van euforie.

Fisher wijst erop dat in tijden van euforie, kleine gebeurtenissen de beer kunnen ontketenen. Als banken wat voorzichtiger worden met financieringen, als overheden schulden omlaagbrengen omdat de economie toch supergoed loopt dan kan dat al roet in het eten gooien. Dat is de eerste manier waarop een bearmarkt kan ontstaan.

Een tweede manier is 'a big bad thing'. Een grote onverwachte gebeurtenis kan een neergang op de beurs oproepen, volgens Fisher. Onder beleggers geldt wel het gezegde "je wordt vaak gebeten door de slang die je niet ziet". Wat Fisher aanhaalt is dat veel bekende dreigingen wel zijn ingeprijsd in de markten. Maar een plotselinge negatieve gebeurtenis waar beleggers niet op voorbereid waren kan de bull wegjagen en de bear op het toneel brengen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit