Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
HUAWEI 9-8-2019 16:40:18

Huawei blijft mogelijk langer op zwarte lijst van VS en komt met eigen besturingssysteem

(finanzen.nl/AFN) - De Europese halfgeleiderindustrie weet vrijdag de aandacht op zicht gericht. Kenners wijzen daarbij op berichten over een mogelijk uitstel van de beslissing door het Witte Huis om Amerikaanse bedrijven toe te staan om zaken te doen met het Chinese technologieconcern Huawei. Dat zette de koersen van sectorgenoten in de rest van de wereld al onder druk.

Chipbedrijven en halfgeleiderondernemingen in VS geraakt

Zo gingen in de Amerikaanse nabeurshandel de koersen van chipbedrijven als Micron Technology, Qualcomm en Xilinx omlaag.

In Europa kunnen Infineon, STMicroelectronics en AMS mogelijk geraakt worden. Ook aandelen van aan de halfgeleiderbranche gerelateerde sectoren, zoals chipmachinebouwer ASML en toeleveranciers ASMI en Besi kunnen in de belangstelling staan.

Zwarte lijst

Huawei werd in mei door de VS op een zwarte lijst gezet, de 'entity-list'. Hierdoor morgen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met Huawei. Nadien heeft de Amerikaanse regering bedrijven de gelegenheid geboden om een aanvraag te doen om toch met Huawei samen te werken. Maar Bloomberg meldt dat de beslissing daarover is uitgesteld.

Huawei en eigen besturingssysteem

Het Chinese technologiebedrijf kwam vrijdag ook met nieuws. Huawei heeft een nieuw operating-systeem, HarmonyOS, meldt CNBC.

Richard Yu, ceo consumentenmarkt zegt dat het besturingssysteem kan worden gebruikt op verschillende apparaten, van smartphones tot smart speakers en zelfs sensoren.

Het besturingssysteem zou alleen worden gebruikt voor smartphones en laptops als Huawei geen toegang meer kan krijgen tot Google's Android of Microsoft's Windows besturingssystemen.

Alternatief voor Android

De diensten van Google worden in China effectief geblokkeerd. Huawei gebruikt daarom al een aangepaste versie van Android op de binnenlandse markt. Daarin zitten geen Google-apps. Maar als Huawei besturingssysteem Android internationaal niet meer kan gebruiken, kan het volgens analisten Huawei’s smartphone-business in het buitenland schaden.

Huawei zou het liefst Android van Google gebruiken op zijn smartphones, maar heeft met HarmonyOS een besturingssysteem achter de hand. Richard Yu stelt dat de overstap naar het nieuwe OS één a twee dagen in beslag zou nemen. HarmonyOS wordt voorlopig alleen in China geïntroduceerd.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ams AG

5-9-2019 ams Overweight Barclays Capital
12-8-2019 ams Buy Hauck & Aufhäuser Privatbankiers KGaA
24-7-2019 ams Buy Hauck & Aufhäuser Privatbankiers KGaA
24-7-2019 ams Buy Deutsche Bank AG
24-7-2019 ams Overweight Barclays Capital
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ams AG 47,55 0,74% ams AG
ASMI 84,70 1,56% ASMI
ASML NV 226,05 -0,86% ASML NV
Infineon AG 17,40 -3,64% Infineon AG
STMicroelectronics N.V. 17,73 0,28% STMicroelectronics N.V.
pagehit