Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
HANDELSOORLOG 12-9-2018 17:15:18

Impact van de handelsoorlog op Wall Street wordt overschat, en dit is de reden


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Economen zijn over het brede front genomen behoorlijk gekant tegen de protectionistische maatregelen zoals die door Trump worden uitgedragen en onder meer China en de Europese Unie op stang hebben gejaagd. De aanname is dat die maatregelen namelijk alleen maar verliezers opleveren. Ook op Wall Street.

"Maar", vindt Tristan Abet, "in de 'echte wereld' moet de efficiëntie van liberalisering tegen elke prijs nog worden bewezen." Abet is Global Macro Quant Fund Manager bij de Belgische vermogensbeheerder Candriam. De huidige Amerikaanse bullmarkt wordt volgens hem vooral gedreven door de prestaties van bedrijven uit de dienstensector. En daar zit hem de kneep.

Effectieve bescherming

Deze bedrijven, die het grootste gedeelte van de Amerikaanse economie vertegenwoordigen, worden niet getroffen door de hogere tarieven en toenemende onzekerheden die de huidige handelsoorlog met zich meebrengt, schetst Abet. Hij wijst naar de S&P 500. Die laat zien dat bedrijven die diensten aanbieden het merendeel van de Amerikaanse aandelenmarkt vertegenwoordigen. Deze bedrijven presteren sinds begin 2017 overduidelijk beter dan bedrijven in de goederensector, aldus Abet.

Abet denkt dat het voor Wall Street allemaal meevalt met de impact van de handelsoorlog die de Verenigde Staten over de rest van de wereld hebben afgeroepen, aangezien de VS een netto-importeur is van goederen en een netto-exporteur van diensten. Europese en vooral opkomende markten hebben meer last van de handelsspanningen, meent Abet. Daar maken goederenproducenten een groter deel uit van de economie en de aandelenmarkt.

"Trump valt de dominantie van de andere landen op het gebied van goederen aan, maar blijft de leider op het gebied van diensten. Trumps handelsoorlog beschermt zo effectief de Amerikaanse economie."

Europa snijdt zich in de vingers

De Amerikaanse president is met zijn beleid succesvoller dan de Europese Unie in het stimuleren van de economie, stelt hij vast. Waar in Europa de eurozone is gecreëerd om de markt zo optimaal en open mogelijk te laten functioneren, is dit nauwelijks terug te zien in groeicijfers van de afgelopen twintig jaar.

"Amerikaanse bedrijven als Google, Facebook en Pfizer boeken, gesteund door het beleid van Trump, boeken zelfs meer groei in Europa dan in de VS." Europa snijdt zich naar zijn mening in de vingers.

Vanuit Europa is er veel kritiek op de protectionistische maatregelen van Trump. Maar volgens Abet is het duidelijk dat als de Europese Unie de eigen bedrijven net zo sterk zou verdedigen als Trump, Europese aandelen relatief veel beter zouden presteren.

Wat belangrijker is

Wat kan het positieve scenario voor de VS doorkruisen? De dollar is een belangrijke factor, zegt Abet. Trump klaagt over de sterke dollar ten opzichte van andere munten. Dit maakt zijn protectionistische maatregelen immers minder effectief.

"De sterkere greenback is echter het gevolg van zijn eigen stimuleringsbeleid." Financiële markten zullen bepalen wanneer de grens van de opmars van de dollar is bereikt, benadrukt Abet. "Het zal dan echter al te laat zijn om economische schade te voorkomen."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit