Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 17-9-2019 09:34:02

Investeringsidee: Facebook - Tegenslagen lijken Facebook niet te deren


Fotobron: Vontobel

Facebook exploiteert naast zijn eigen social media platform ook Instagram en WhatsApp. In totaal gebruiken maandelijks wereldwijd 2,7 miljard mensen een van deze platformen.

Het Amerikaanse bedrijf waarschuwde eerder dit jaar al dat de winst in het tweede kwartaal lager zou uitvallen dan verwacht. Uiteindelijk daalde het nettoresultaat van Facebook op jaarbasis met 49 procent naar 2,6 miljard dollar. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de kosten met 66 procent stegen tot 12,3 miljard dollar. De toegenomen kosten zijn onder andere het gevolg van een schikking die Facebook trof met de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) van 5 miljard dollar in het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica. Daarnaast heeft Facebook extra kosten gemaakt voor het herzien van zijn eigen privacybeleid.

Afgewacht moet worden of deze investeringen afdoende zijn en of er mogelijk nog meer boetes volgen. Diverse overheden willen namelijk nieuwe regels opstellen voor technologiegiganten.

Hogere omzet en advertentie-inkomsten

Ondanks deze financiële tegenslagen lijkt Facebook zich vooralsnog weinig zorgen te maken over zijn eigen prestaties.

De omzet steeg over het tweede kwartaal op jaarbasis met 28 procent naar 16,9 miljard dollar. Een groot deel van deze toename is te danken aan hogere advertentie-inkomsten. De interesse van bedrijven om te adverteren op Facebook is te danken aan het nog altijd groeiende aantal actieve gebruikers. Zo steeg het aantal maandelijkse gebruikers op jaarbasis met 8 procent naar 2,41 miljard. Daarmee is Facebook nog altijd het grootste sociale medianetwerk ter wereld.

Uiteindelijk steeg de winst per aandeel van Facebook exclusief eenmalige lasten met 41 procent en verbeterde de kaspositie op jaarbasis met 8 miljard dollar tot bijna 49 miljard dollar.

Nieuwsbron

Uit onderzoek van Pew Research blijkt dat Facebook in het online nieuwssegment een dominante speler is. Ongeveer 43 procent van de Amerikanen geeft aan Facebook als nieuwsbron te gebruiken. Opvallend genoeg geven dezelfde ondervraagden ook aan het nieuws dat ze lezen op social media lang niet altijd als geloofwaardig te beschouwen. Facebook gaat in ieder geval nog meer inzetten op het delen van nieuwswaardige informatie. Afgewacht moet worden of het bedrijf zijn dominante positie weet vast te houden. Concurrenten zetten namelijk met succes in om zich eveneens te positioneren als nieuwsbron. Zo heeft Twitter de afgelopen periode geïnvesteerd in relevantere nieuwscontent voor zijn individuele gebruikers en is Snap bezig met het verbeteren en uitbreiden van zijn nieuwscontent. Snap is hiervoor onder andere een samenwerking aangegaan met nieuwsuitgevers The Wall Street Journal en The Washington Post.

De koers van het aandeel Facebook is sinds de publicatie van de tweedekwartaalcijfers ruim 10 procent gedaald en staat momenteel (17-09-2019) op 186,22 dollar. Ten opzichte van begin dit jaar staat de aandelenkoers meer dan 35 procent hoger.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op Facebook zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee Facebook

Investmentidee FB BEST Turbo | 5Q68V Long

Investmentidee FB BEST Turbo | 5Q71V Long

Investmentidee FB BEST Turbo | 7U43V Short

Investmentidee FB BEST Turbo | 8H09V Short

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit