Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 17-9-2018 23:12:03

Investeringsidee: Heineken


Fotobron: Vontobel

Eind juli bracht Heineken een winstwaarschuwing naar buiten. Over de eerste helft van 2018 daalde de aangepaste operationele winstmarge met 118 basispunten.

Deze daling is grotendeels te wijten aan de integratie van Brasil Kirin, dat Heineken vorig jaar overnam voor bijna 4 miljard dollar. De uitbreiding van de activiteiten in Brazilië drukken op de resultaten van Heineken, omdat de winstmarges in het Zuid-Amerikaanse land lager liggen. Zonder Brasil Kirin zou de daling van de aangepaste operationele marge 76 basispunten zijn geweest.

Als gevolg van de dalende winstmarge overweegt Heineken inmiddels twee fabrieken in Brazilië te sluiten. Afgewacht moet worden of Heineken deze plannen doorzet en of de brouwer erin zal slagen de marges in Brazilië op te krikken.

Heineken richt zijn blik ondertussen op China. Begin augustus nam de bierbrouwer voor 2,7 miljard euro een belang van 40 procent in China Resources Beer Holdings. Het Chinese bedrijf heeft een belang van 51,7 procent in CR Beer, de grootste brouwerij van China, en ongeveer een kwart van de Chinese biermarkt in handen.

De Chinezen hebben op hun beurt een belang van 0,9 procent genomen in Heineken. Dankzij deze deal hoopt Heineken zijn marktpositie in China te verbeteren. Marktexperts verwachten dat met name luxe bieren de komende jaren in China populairder zullen worden en Heineken wellicht daar zijn graantje van zal meepikken.

Een van de mogelijke risico’s voor Heineken is dat in onder meer de Verenigde Staten jongeren steeds minder bier drinken. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat de bierconsumptie van Amerikanen tussen de 21 en 24 jaar de afgelopen vijftien jaar met bijna 3 procent per jaar is afgenomen.

Uit data van Euromonitor komt daarnaast naar voren dat de bierconsumptie van alle Amerikanen tussen 2008 en 2017 met bijna 10 procent is gedaald. Heineken behoort in de VS tot de tien grootste brouwers en is goed voor 2% van het totale volume.

De koers van het aandeel is het afgelopen jaar zeer volatiel geweest en staat momenteel (11 september 2018) op 81,66 euro, wat rond het laagste koersniveau is van de afgelopen twaalf maanden.

Op 20 juli piekte de koers van het aandeel nog op 93,54 euro. De toekomstige koers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren.

Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Heineken zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Heineken

HEIA BEST Turbo | J058V Long

HEIA BEST Turbo | J052V Short

HEIA BEST Turbo | J059V Long

HEIA BEST Turbo | J240V Short

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit