Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 13-6-2017 13:02:53

Is Google duur? Dat valt best mee

Tijdens zijn aandeelhoudersvergadering vorige maand noemde Warren Buffett het 'dom' dat hij eerder geen aandelen Google (tegenwoordig Alphabet) had gekocht. Charlie Munger, Buffett's zakenpartner, sprak jaren geleden al over de zeer sterke competitieve positie van Google.

Toen Google in 2004 een beursnotering kreeg waren beleggers weinig enthousiast. De introductiekoers moest zelfs behoorlijk neerwaarts worden bijgesteld. Sindsdien is de koers opgelopen van circa 50 dollar tot bijna 1.000 dollar.

Analisten voorzien voor Google voor dit jaar een winst per aandeel van ongeveer 34 dollar. De koers/winst-verhouding bedraagt daarmee ongeveer 29 (1.000 dollar gedeeld door 34 dollar) wat anderhalf keer het beursgemiddelde is. Dat lijkt in eerste instantie niet bepaald goedkoop...

Cash en investeringen

Bij de hierboven genoemde koers/winst-verhouding is echter geen rekening gehouden met de cashreserve. Per aandeel zal het eind dit jaar gaan om ongeveer US $ 140. En deze reserve levert vanwege de huidige lage renteniveaus amper iets op.

Dan zijn er nog allerlei investeringen van Google, de zogeheten 'Other Bets'. Hierbij valt onder meer te denken aan investeringen op het gebied van zelfrijdende auto's en kunstmatige intelligentie. Per aandeel wordt hierin US $ 5 geïnvesteerd wat impliceert dat Google eigenlijk niet 34 dollar per aandeel verdient maar 39 dollar.

Aan alle 'Other Bets' van Google is met een grove schatting een waarde te geven van 50 dollar per aandeel. Dat is ongeveer het dubbele van het bedrag dat Google de afgelopen jaren er in heeft geïnvesteerd.

YouTube

Dan is er nog YouTube, Google's videoplatform. Het aantal gekeken uren naar video's op YouTube neemt met circa 40 procent per jaar toe. Google wil met YouTube eerst nog groter worden alvorens op winst te focussen.

Het lijkt redelijk om te veronderstellen dat de verdiensten van YouTube en die van traditionele kabelbedrijven per gekeken uur uiteindelijk naar elkaar toe tenderen. Wordt aan YouTube een waardering gegeven in lijn met die van de traditionele kabelbedrijven (per gekeken uur) dan vertegenwoordigt YouTube per aandeel een waarde van ruim 400 dollar.

Bij YouTube is van sterke groei sprake terwijl bij de traditionele kabelbedrijven het aantal gekeken uren juist daalt. Omdat hoge winsten bij YouTube voorlopig echter nog niet aan de orde zijn waardeer ik dit belang op de helft: zo'n 200 dollar per aandeel.

Toch best aantrekkelijk

Google's beurskoers bedraagt zoals gezegd zo'n 1.000 dollar. Wanneer hierop de cashreserve (140 dollar), de vermeende waarde van de 'Other Bets' (50 dollar) en de veronderstelde waarde van YouTube (200 dollar) in mindering wordt gebracht dan betalen beleggers voor Google's lucratieve advertentiemodel eigenlijk maar zo'n 610 dollar per aandeel.

Het advertentiemodel levert Google dit jaar naar verwachting een winst per aandeel op van 39 dollar . Daarmee betalen beleggers voor Google niet 29 keer de verwachte winst voor dit jaar maar slechts zo'n 16 keer (610 dollar gedeeld door 39 dollar).

Met een koers/winst-verhouding van 16 heeft Google een waardering die lager ligt dan het marktgemiddelde. Voor een bedrijf met een zeer sterke competitieve positie en de wind in de rug vanwege de aanhoudende mondiale verschuiving van offline naar online adverteren is dat best aantrekkelijk te noemen.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Auteur heeft zelf geen aandelen Alphabet in bezit.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Alphabet A (ex Google)

15-5-2019 Alphabet A (ex Google) Sell Credit Suisse Group
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Outperform RBC Capital Markets
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Buy Barclays Capital
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Outperform Credit Suisse Group
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.116,70 -0,77% Alphabet A (ex Google)
pagehit