Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ANALYSE 6-12-2018 16:45:00

Johan Van der Biest: 'Staat beleggen in tech nu gelijk aan drinken uit een gifbeker?'


Fotobron: Candriam

Door Johan Van der Biest, Lead Manager van het Candriam Robotics and Innovative Technologies Fund

(finanzen.nl) - De onrust van beleggers in de tweede helft van 2018 over de correctie van de technologieaandelen dient op zijn minst wat genuanceerd te worden. Technologieaandelen deden het uiteindelijk even goed als de bredere markt in 2018.

IT-aandelen moesten in de tweede helft van het jaar dan wel een stap terugzetten, maar de vooruitzichten op langere termijn kunnen nog altijd als positief omschreven worden.

2018 als jaar van de twee snelheden

Na een decennium van een bijna onafgebroken stijging van de aandelenkoersen en buitengewone winsten voor de zogenaamde FAANG-bedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google via Alphabet) kwam er halverwege 2018 een abrupte ommekeer in de technologiesector.

Hoe dat komt? Doordat de langetermijnrente van het schatkistpapier boven de 3 procent zit, is dit voor beleggers stilaan aan een aantrekkelijk risicovrij alternatief. Daarnaast beginnen beleggers hun winstverwachtingen in twijfel te trekken door de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Gelijktijdig maakte een aantal winstwaarschuwingen van halfgeleiderbedrijven beleggers bang en waarschuwde Apple zijn leveranciers om de verwachte omzet voor de nieuwste serie iPhones te temperen. Voeg daar dan (hoewel er geen marktsignalen in die richting wijzen) de toenemende bezorgdheid omtrent een nakende recessie aan toe en je hebt meteen de perfecte cocktail voor 'tech-angst'.

Toch wil ik er even op wijzen dat de correctie niet meer dan 15 procent bedroeg. Een beurscrash is dat niet en deze terugval is al helemaal niet te vergelijken met het uiteenspatten van de technologiezeepbel in 2000.

Maar wat na de druk op de resetknop?

In de context van de eerder onrealistisch hoge winstverwachtingen voor sommige technologiebedrijven was een druk op de resetknop onvermijdelijk. Deze reset, die momenteel nog aan de gang is, heeft er voor gezorgd dat de officiële winstgroei in 2019 voor de technologiesector momenteel iets minder dan 10 procent bedraagt.

De evolutie van de handelsoorlog tussen China en de VS zal zonder twijfel een belangrijke impact hebben op het koersverloop van de aandelenmarkten 2019. Tarieven hebben een rechtstreekse impact op de omzet, maar er zijn ook een aantal indirecte effecten zoals het uitstellen van investeringen door Chinese bedrijven. Dit zou de bedrijfswinsten zowel in de VS als in China verder kunnen ondermijnen.

Op langere termijn zou een verdere escalatie van de handelsoorlog China verplichten om zijn eigen halfgeleiderindustrie nog sneller te ontwikkelen. Vergeet niet dat bedrijven zoals Tencent en Baidu nu al speciale AI-chips vervaardigen.

Als China daadwerkelijk een inhaalbeweging maakt ten opzichte van de VS, dan kan dat de winsten van Amerikaanse halfgeleiderbedrijven beïnvloeden op middellange tot lange termijn. Kortom, een bestand tussen de VS en China zou absoluut een goede zaak zijn voor technologieaandelen.

Een andere belangrijke factor is de economische groei. Komt er een recessie en daarmee samengaand een vertraging van de IT-winstgroei, dan zullen de technologieaandelen als eerste klappen krijgen omdat beleggers dan overschakelen naar defensieve sectoren. Ik ga er echter nog steeds van uit dat er in 2019 geen recessie komt.

Welke technologieën het gaan maken

De derde belangrijke factor, die ook een motor is voor de groei van de technologiesector op lange termijn, is de marktlancering van nieuwe en innovatieve technologieën. Ik denk dat er een stap voorwaarts zal worden gezet op het gebied van het Internet of Things (IoT).

En 5G (de vijfde generatie van cellulaire mobiele communicatie, die gericht is op een lager energieverbruik, een lagere latentie, massale connectiviteit van toestellen en een hogere datasnelheid) zou ook in 2019 moeten worden uitgerold. Momenteel bevindt 5G zich nog in een testfase bij enkele operatoren, maar dit zal evolueren naarmate de technologie breder wordt uitgerold.

Daarnaast is het raadzaam om de evolutie van zelfrijdende en elektrische voertuigen op de voet te volgen. De toename van elektrische en zelfrijdende auto's zal gepaard gaan met zeer sterke toename van het aantal sensors en halfgeleiders per auto.

Ten opzichte van sociale media ben ik iets voorzichtiger, vooral omdat die niet op een adequate manier hebben geantwoord op de kritieken inzake privacy en manipulatie. Zelfs wanneer deze bedrijven na de correctie een aanzienlijk potentieel bieden, kan de groei van de sociale media onder druk komen te staan door toekomstige regelgeving en rechtszaken.

FAANG's verliezen hun leiderspositie

U moet er rekening mee houden dat de omzetgroei van de meeste FAANG's beginnen te vertragen, na jaren van explosieve groei. Tot nu toe is Alphabet (Google) met 20 procent per jaar gegroeid en Facebook met een onvoorstelbare 45 procent per jaar. Maar er is duidelijk een teken van afnemende groei, waarbij verwacht wordt dat Facebook met 35 procent zal groeien in 2018 en met 25 procent in 2019.

De FAANG's blijven nog altijd erg belangrijk in 2019, maar ik beschouw ze niet langer als de voortrekkers van de IT-sector. Ik blijf ervan overtuigd dat IT nog altijd aantrekkelijke beleggingskansen biedt, omdat de industrie blijvend aangestuurd zal worden door een steeds snellere invoering van baanbrekende nieuwe technologieën zoals het IoT, geavanceerde robotica en 5G.

Als belegger is het verstandig om de evolutie van de tarievenoorlog, de wereldwijde economische groei en de regulering van sociale media goed in de gaten te blijven houden. Deze factoren zullen op korte termijn waarschijnlijk de grootste impact hebben op de sector.

Johan Van Der Biest is Lead Manager van het Candriam Robotics and Innovative Technologies Fund. Hij is al sinds 1992 manager van beleggingsportfolio's gericht op technologie. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Facebook Inc.

18-6-2019 Facebook Outperform RBC Capital Markets
18-6-2019 Facebook Overweight JP Morgan Chase & Co.
14-6-2019 Facebook Outperform RBC Capital Markets
25-4-2019 Facebook Buy Deutsche Bank AG
25-4-2019 Facebook Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.113,20 0,79% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.918,19 0,49% Amazon
Apple Inc. 199,46 0,80% Apple Inc.
Facebook Inc. 189,53 1,09% Facebook Inc.
Microsoft Corp. 136,95 0,93% Microsoft Corp.
Netflix Inc. 365,21 0,46% Netflix Inc.
pagehit