Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
IPO 13-8-2019 15:13:36

'Kijk uit met 'eenhoorns', IPOs van zogenaamde unicorns zijn vaak duur en ronduit riskant'


Fotobron: freeimages.com

(finanzen.nl) - Beleggen in een zogenaamde ‘unicorn’ is geen duurzame manier om vermogen op te bouwen, stelt Andrew Evans, fondsbeheerder van vermogensbeheerder Schroders.

Wat zijn unicorns?

De meeste eenhoorns zijn techbedrijven die er buiten de beurs om in slagen een marktwaarde van 1 miljard dollar te bereiken. Ze kregen de naam van mythische dieren want vanuit het niets een enorme omvang bereiken, dat ging de fantasie van beleggers lang te boven.

De laatste jaren zijn er meer en meer unicorns. Er zitten hele succesvolle, bekende ondernemingen bij. Denk aan de aandelenemissies van Alibaba in 2014, Facebook in 2012 en Google in 2004.

Alibaba, Facebook en Google in geheugen gegrift

Die drie IPOs alleen al hebben geleid tot de creatie van meer dan een biljoen dollar aan waarde. Deze ondernemingen behoren tot de meest succesvolle unicorns ooit en zijn in het geheugen van fondsbeheerders gegrift. De Economist meldde in een artikel dat fondsbeheerders die de aandelen kochten collega's outperformden. Maar kocht je ze als beheerder niet dan liep je het risico ontslagen te worden. Logisch dat unicorns de aandacht opeisen van beleggers.

Huidige aanbod

Zakenblad de Economist ging in het voorjaar in op twaalf voormalige en huidige unicorns in de internetsector. Zij zijn actief op het gebied van onder andere transport, muziekstreaming, vastgoed en e-commerce. Zes zijn afkomstig uit de VS, vijf uit Azië en een uit Europa. Samen hebben ze een marktwaarde van 350 miljard dollar, de gezamenlijke waarde van Alibaba, Facebook en Google

Elf van de twaalf onderzochte bedrijven maken geen winst. Dat is momenteel bij ruim 8 op de tien van de beursgangen het geval, tegen een derde van de ondernemingen tien jaar geleden. Het twaalftal heeft al 47 miljard dollar verbrand om de huidige omvang te bereiken. Dat is een fors prijskaartje. Om de waardering van 350 miljard te rechtvaardigen, moeten zij hun omzet de komende tien jaar laten groeien met bijna 50 procent op jaarbasis. Dat is hetzelfde groeicijfer als Amazon, Alphabet en Facebook realiseerden in de tien jaar na hun beursgang.

Veel unicorns maken geen winst en zijn duur

Het is volgens vermogensbeheerder Schroders menselijk om alleen de grote winnaars in gedachten te houden. De koersen van Amazon, Alphabet en Facebook hebben goed gepresteerd. Maar daartegenover staan honderden veelbelovende techbedrijven die gefaald hebben en zijn omgevallen zonder een spoor na te laten.

Niemand kan zeggen of die twaalf die de Economist onderzocht wel of niet succesvol zullen zijn. Maar voor een waardebelegger is het niet verstandig om te beleggen in bedrijven die geen winst maken en die ook nog eens hoog geprijsd zijn. Het is op de lange termijn geen duurzame manier om vermogen te creëren.

Eenhoorns zijn niet zeldzaam

Britse ondernemers hebben de afgelopen twee decennia 72 unicorns voortgebracht, niet-beursgenoteerde techbedrijven met een waardering boven de 1 miljard dollar. Daarvan kwamen er 13 bij in de loop van het afgelopen jaar.

De site CB Insights noemt bijna 400 Unicorns. Daaronder ook bekende namen als AirBnB en WeWork.

WeWork en Uber

Unicorn WeWork wil binnenkort naar de beurs. Die beursgang roept bij beleggers de nodige vragen op.

Eerder dit jaar ging taxi-app Uber met hangen en wurgen naar de markt. Ubers langverwachte beursdebuut in New York op 10 mei was geen succes. Op de eerste beursdag ging het aandeel meteen al hard omlaag.

'Voer niet zomaar eenhoorns'

Alle enthousiaste en hooggespannen verwachtingen van beleggers moeten gelegd worden naast objectieve data, stelt Schroders. Fondsbeheerder Evans hanteert daarvoor de cyclisch-gewogen koerswinstverhouding (CAPE). Deze ratio weerspiegelt de gemiddelde winstontwikkeling over de afgelopen tien jaar, gecorrigeerd voor inflatie. De CAPE helpt om een indruk te krijgen of een bedrijf of sector goedkoop of juist duur geprijsd is. Zomaar willekeurig 'eenhoorns voeren' met kapitaal is geen serieuze beleggingsstrategie.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Facebook Inc.

25-7-2019 Facebook Buy UBS AG
25-7-2019 Facebook Overweight JP Morgan Chase & Co.
25-7-2019 Facebook Outperform RBC Capital Markets
25-7-2019 Facebook Buy Goldman Sachs Group Inc.
24-7-2019 Facebook Buy Deutsche Bank AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alibaba 175,24 -1,11% Alibaba
Alphabet C (ex Google) 1.191,25 0,72% Alphabet C (ex Google)
Facebook Inc. 183,55 -0,14% Facebook Inc.
Uber 34,91 -1,08% Uber
pagehit