Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
SHELL 1-8-2019 10:15:47

Koers oliereus Shell flink omlaag na halvering winst


Fotobron: Flickr, Shell

(finanzen.nl/AFN) - Shell kreeg donderdag een tik op de beurs na resultaten die een stuk lager uitpakten dan verwacht.

Analisten van RBC Capital Markets en ING spraken van "zwakke" cijfers. RBC wijt de tegenvallende winst, die ongeveer halveerde ten opzichte van een jaar eerder, aan de lagere gasprijzen. Ook de macro-economische omstandigheden zaten niet mee, zoals het bedrijf zelf ook al zei. Alle divisies van Shell vielen tegen volgens de marktkenners.

ING wijst wel op de "verrassend sterke" kasstroom. ING handhaaft zijn hold-advies voor het aandeel met een koersdoel van 30 euro. Het aandeel was in de loop van de ochtend de grootste daler in de AEX en verloor op enig moment 4,5 procent.

Analistenadviezen

Onder de twintig analisten die persbureau Reuters volgt zijn de adviezen voor Shell nog ongewijzigd sinds een maand geleden. Negen analisten denken dat Shell kan 'outperformen', zeven geven een koop-advies. Vier partijen hanteren een houden-advies.

Winst in rook op

De daling volgt op het nieuws dat Shell in het afgelopen kwartaal de helft van zijn nettowinst in rook op zien gaan. De Nederlands-Britse olie- en gasgigant kampte naar eigen zeggen met moeilijke marktomstandigheden op het gebied van chemie en raffinage en lagere gasprijzen.

De winst zakte in het tweede kwartaal naar een kleine 3 miljard dollar, van ruim 6 miljard dollar een jaar eerder in dezelfde periode. De omzet zakte van 90,5 miljard dollar naar 83,7 miljard dollar.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Shell (Royal Dutch Shell) (A)

16-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Overweight JP Morgan Chase & Co.
16-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Bernstein Research
11-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Hold HSBC
10-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Barclays Capital
27-8-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Bernstein Research
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit