Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
MARIHUANA 20-9-2018 11:51:00

Koers van wietbedrijf stuitert onstuimig heen en weer en sluit 38 procent hoger


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Het Canadese Tilray richt zich op medicinale marihuana en is een van de vele marihuanaproducenten in Canada. De legalisatie van marihuanaproducten in Canada en de Verenigde Staten schrijdt steeds verder voort. En verscheidene ondernemingen hebben de stap gewaagd om in Canada naar de beurs te gaan.

Tilray staat genoteerd op Wall Street, is een grote speler en ging halverwege juli naar de beurs. Sindsdien maakte het aandeel een enorm rally. Persbureau Bloomberg rept van een rally van meer dan 1000 procent sinds de beursgang.

Toekomstige markt van marihuana

Op woensdag sprong de koers gigantisch omhoog, nadat topman Brendan Kennedy in een programma van de Amerikaanse zakenzender CNBC had gezegd dat Tilray alles in huis heeft om groot te worden in de toekomstige markt voor marihuanaproducten.

Hij schat de toekomstige waarde van die markt in op zo'n 100 miljard dollar. En Tilray zal in die markt volgens hem een belangrijk rol gaan spelen. Maar presentator Jim Cramer legde Kennedy tegelijkertijd de vuur aan de schenen.

De uitspraken van Kennedy werden waarschijnlijk toch gewaardeerd door beleggers. Maar er speelde nog iets mee. Het aandeel van Tilray wist volgens marktvorsers tot grote hoogte stijgen doordat onder meer het aantal verhandelbare aandelen zo laag is. Er zijn 76 miljoen aandelen verhandelbaar, en daarvan zijn er 58 miljoen in handen van topman Kennedy.

Het aandeel van Tilray sloot uiteindelijk aan de Amerikaanse Nasdaq ruim 38 procent in de plus op 214,06 dollar. Volg hier de actuele data inzake het aandeel van Tilray.

Ook speelt mee dat Tilray recent van de Drug Enforcement Administration (DEA) een vergunning kreeg om marihuana te exporteren naar de Amerikaanse deelstaat Californië.

Groene goud

De marihuanasector trekt al een tijd veel aandacht van beleggers. Er wordt zelfs van het 'groene goud' gesproken. Sommige analisten vergelijken de interesse zelfs met de interesse die beleggers aan de dag leggen voor de cryptomarkten. En ook wat betreft de marihuanasector spreken critici van een hype.

Wat betreft Tilray zei analist Stan Westerterp eerder al op BNR dat hij parallellen ziet met de tulpenmanie uit de zeventiende eeuw. Hij gelooft echter wel in het product, maar wijst erop dat de concurrentie enorm hoog is. "Het is een product waar geen patent op zit. Dat betekent dat de toetreding tot de markt heel makkelijk is en dan zie je dat de winstmarges heel laag zijn."

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tilray

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tilray 28,29 -2,48% Tilray
pagehit