Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
4-10-2017 09:19:24

'Kroger goede match voor Ahold Delhaize'

AMSTERDAM (AFN) - Een samengaan van Ahold Delhaize en het Amerikaanse Kroger zou vanuit geografisch oogpunt niet onlogisch zijn. Maar een fusie van gelijken ligt meer in de rede dan een overname met het Nederlands-Belgische concern als bovenliggende partij, schrijft analist Alan Vandenberghe van KBC Securities.

Een anonieme tweet waarin gesuggereerd werd dat Ahold Delhaize een bod zou willen doen op Kroger zorgde dinsdagavond voor commotie. Vandenberghe wijst erop dat eerdere geruchten rond die twee partijen doorgaans draaiden om een scenario waarin Kroger de jager zou zijn en Ahold Delhaize de prooi.

De marktvorser merkt daarbij wel op dat de koers van Kroger de laatste tijd onder druk staat. Ook de recente waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro heeft Ahold Delhaize in een sterkere positie gebracht. Desondanks blijft Kroger de grootste van de twee, zowel in omzet als in bedrijfswinst (ebit), aldus KBC.

Collega Matthias Maenhaut van ING acht het evenmin waarschijnlijk dat Ahold Delhaize een bod zal doen op Kroger. Zo'n deal zou de schuld van het supermarktconcern wel erg hoog doen oplopen. De grote verschillen tussen de bedrijven in marge, schuld en waardering maken een fusie van gelijken volgens hem ook een lastige opgave.

Zowel ING als KBC heeft een koopadvies voor Ahold Delhaize, bij koersdoelen van respectievelijk 21 en 22 euro. Het aandeel steeg woensdag in het eerste halfuur van de beurshandel op het Damrak 0,5 procent naar 16,06 euro. De AEX won 0,1 procent.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit