Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
PERFECT STORM 11-10-2018 16:23:38

Marktstrateeg: 'Er komen nog zware klappen aan op de beurzen'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Een Perfect Storm is een fenomeen waarvan beleggingsstrategen en economen het afgelopen jaar weer veelvuldig reppen. Zo ook nu weer Kristina Hooper. Met een Perfect storm wordt een combinatie bedoeld van omstandigheden of factoren, die zelden voorkomt, en waarvan elke afzonderlijke omstandigheid of factor assets al hard kan raken, maar gebundeld des te meer.

Wall Street opende op donderdag licht lager na de forse koersverliezen van woensdag. Op moment van schrijven, was nog niet te overzien waar het met de handelssessie naartoe zou gaan. De nervositeit leek in elk geval nog nog niet uit de lucht. En eigenlijk is daar voorlopig ook bitter weinig kans op, zo blijkt uit een analyse van Hooper.

Hooper is als Chief Global Market Strategist verbonden aan vermogensbeheerder Invesco. Zij waarschuwt al een jaar voor een koerscorrectie door de huidige samenloop van omstandigheden. Volgens haar hebben beleggers lange tijd de ernst van het handelsconflict tussen de Amerikanen en Chinezen onderschat.

Er komen nog zware klappen aan

De strateeg acht het goed mogelijk dat er de komende tijd wereldwijd "significante" koersdalingen gaan plaatsvinden, waarbij de zwaarste klappen in de Verenigde Staten plaatsvinden. Wel zorgt het naar verwachting sterke cijferseizoen voor een bodem waardoor koersen relatief snel kunnen terugveren. Zij ziet de huidige marktturbulentie als een kans bij uitstek voor actieve langetermijnbeleggers.

In een onderzoek van Invesco onder beleggers voor en ná de sell-off in februari bleek al dat het vertrouwen van beleggers in aandelen afnam. In het eerste kwartaal oordeelde 80 procent van de ondervraagde beleggers dat het een goede tijd was om te beleggen. In het tweede kwartaal daalde dat tot 69 procent. Hooper: "Dit geeft voor mij aan dat er beleggers uit de aandelenmarkten stappen zodra zich zorgen aandienen."

Aandelen kwamen onder druk na de stijging van het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties, van net onder de 3 procent naar 3,2 procent. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, liet eerder weten dat de Fed de korte rente "significant" kan verhogen voordat het beleid genormaliseerd is.

Ook de balansverkleining van de Fed en de hogere schulduitgifte door de federale overheid dragen hun steentje bij. Daarover zegt Hooper: "Zoals we eerder gezien hebben, leidt een significante stijging van de 10-jaars rente tot een herwaardering van aandelen."

Een zogenoemde asymmetrische reactie

De handelsoorlogen zijn een andere cruciale oorzaak van de marktonrust. Beleggers wilden graag geloven dat het met een sisser af zou lopen, aldus Hooper. Zij wijst hierbij op het snelle herstel van de koersen aan het begin van dit jaar toen de Chinese president Xi Jinping een verzoenende toespraak hield in maart (tijdens het Boao Forum).

Hooper spreekt van een "asymmetrische reactie" op de ontwikkelingen op handelsvlak (een overreactie op goed nieuws en een zeer gematigde reactie na slecht nieuws) die niet langer houdbaar is. "Daar komt bij dat de negatieve gevolgen van de handelsoorlog nog niet zichtbaar zijn in de macrodata. Zeker niet in de VS waar de economie op volle toeren draait."

De marktstrateeg ziet dat dit nu begint te veranderen. "Kijk maar naar de neerwaartse aanpassingen van de groeiramingen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF)." Het IMF waarschuwt dat de gevolgen van de conflicten in 2019 zullen doorwerken in de vorm van een lagere groei van het bbp. "Bedrijven laten ook merken dat tarieven hun resultaten gaan beïnvloeden."

Wereldwijde productieketens

De verstoring van de wereldwijde productieketens is een grote zorg, aldus Hooper. Ze citeert in haar analyse het Cato Institute: "Terwijl in de 20e eeuw de productie en assemblage van het grootste deel van een bedrijf plaatsvond op één locatie, vaak onder één dak, zijn die muren op de fabrieksvloer inmiddels doorbroken en overbrugt de productie grenzen en oceanen."

Volgens het Cato Institute, een libertarische denktank, staat belasting van de import nu gelijk aan het bouwen van een muur in het midden van een assemblagelijn uit de 20e eeuw, waardoor productie wordt belemmerd en de kosten op vergelijkbare wijze worden verhoogd.

"Dat verklaart ook de oppositie van Amerikaanse fabrikanten tegen de koers van Trump. Amerikaanse tarieven verhogen hun kosten en de resulterende vergelding van buitenlandse regeringen zal hun exportinkomsten verminderen, waardoor de winst aan beide kanten wordt gedrukt. "

Eerder deze week waarschuwde Hooper dat het recente handelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada de handelsruzie tussen China en de VS verder verscherpt. Ze stelde toen dat een "relatief korte, maar significante sell-off in het vierde kwartaal" goed mogelijk was.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit