Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TOMTOM 18-9-2018 11:53:00

Marktvorser Jos Versteeg spreekt van 'doodsteek' voor TomTom


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Analisten weten de koersval van TomTom aan de bekendmaking van een samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi met Google-moederbedrijf Alphabet. Ze gaan het Android-systeem van de Amerikaanse techgigant inbouwen in de dashboards. Dat is volgens kenners een zware klap voor de Nederlandse navigatiedienstverlener.

Bekijk hier de actuele stand van TomTom

Het gaat om een meerjarige samenwerkingsovereenkomst, waarvan geen financiële details zijn gemeld. De systemen zullen draaien op Google's besturingssysteem Android, waardoor diensten als Google Maps, Google Assistent en de Google Play Store ook beschikbaar worden in de auto's.

Een doodsteek

"Dit is echt een klap, een doodsteek voor TomTom", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. "TomTom heeft altijd aangegeven dat de auto-industrie niet met Google wil werken. Ze wilden een onafhankelijke kaartenmaker als TomTom. En nu is er de omslag, ze halen Google in huis."

De analist wijst er daarbij op dat zowel Renault als Nissan al belangrijke klanten zijn van de navigatiedienstverlener. "En die gaan nu om, dat is pijnlijk", constateert Versteeg.

Grote stap in de industrie

De marktvorser spreekt van een grote stap in de industrie, die volgens hem onder meer kiest voor Android "omdat met dit systeem veel beter realtime data geleverd" kan worden. "Mobieltjes met Android zijn overal. Je ziet daardoor gewoon de file realtime op het scherm oplossen."

Een analist van Mirabaud liet weten het pijnlijk te vinden dat Renault, nadat het vorig jaar nog met TomTom werkte, nu kiest voor Android en Google.

Relatie onveranderd

TomTom liet per email weten dat de relatie met Renault niet is veranderd. TomTom gaf eind 2017 aan met Renault samen te werken met het SYMBIOZ-programma voor autonoom rijden. Een woordvoerder van Renault wilde geen commentaar geven.

Een zegsman van de Renault-Nissan-alliantie zei dat er momenteel voertuigen met TomTom-kaarten van de band lopen. Het zal volgens hem enige tijd kosten voordat nieuwe wagens met Android worden vrijgegeven.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over TomTom N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

pagehit