Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 26-3-2019 12:02:06

Martine Hafkamp: 'De nieuwe gamechanger van Alphabet'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - De ongeveer tien jaar oude bullmarkt werd jarenlang aangedreven door een krachtige motor: de technologiesector. Aandelen van ondernemingen als Apple, Google (tegenwoordig Alphabet), Amazon en Facebook stegen naar stratosferische hoogten.

In hun kielzog leek de hele techsector het aardse te ontstijgen. Ook de koersontwikkeling van aandelen van ondernemingen als Microsoft, Intel en Nvidia deden beleggers duizelen. Het was duidelijk, wanneer je als belegger een beetje (meer) rendement wilde maken, moest je op z'n minst een paar van deze giganten in je portefeuille hebben.

Dat was zo tot het einde van afgelopen zomer. Toen begonnen de koersen van techaandelen aan een duikvlucht met de kerstdagen als (voorlopig) dieptepunt. Inmiddels zijn zij aan een fors herstel begonnen, zij het dat een aantal grote namen z'n oude top nog niet heeft teruggezien. Dat geldt ook voor Alphabet, terwijl het bedrijf op heel veel winstgevende vlakken actief is.

Nieuwe steen in de vijver

Onlangs gooide het bedrijf een nieuwe steen in de vijver. Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google namelijk aan dit jaar met hun dienst Stadia in de markt voor games te stappen. Stadia is een streamingplatform dat gebruik maakt van dezelfde datacenters als de zoekmachine van Google.

Met deze nieuwe dienst, een soort Netflix voor games, moet het voor gebruikers mogelijk zijn om op elk scherm, van smartphones tot pc's, games te spelen via de cloud. Daarbovenop komt Google met een eigen gamecontroller op de markt.

De reden achter het introduceren van een dergelijk platform is simpel. Google wil met het gamingplatform een aantal bezwaren van zowel spelers als makers van games wegnemen. Makers van games moeten nu nog hun software aanpassen aan de verschillende spelcomputers (hardware) waarop gespeeld wordt. Gamers op hun beurt moeten veel geld betalen voor de aanschaf van dergelijke apparaten.

Met Stadia is het mogelijk om grote games te spelen in de cloud. De games draaien met andere woorden op de sterke servers van Google en worden via het internet gestreamd naar de gamers.

Tot slot maakte Google bekend dat Jade Raymond, zij is een autoriteit in de game-industrie, de leiding over Stadia Games in handen krijgt. Om gamemakers aan Google te binden is de internetreus van plan om haar kunstmatige intelligentie beschikbaar te stellen voor gamemakers.

Een kritische en sceptische concurrentie

De concurrentie is kritisch, al mag dat nauwelijks verwondering creëren. Volgens bijvoorbeeld Jensen Huang, topman van Nvidia is het nog maar de vraag of een Netflix-achtige manier van het aanbieden van games een succes zal worden.

Nvidia maakt al decennialang grafische chips voor (spel)computers en weet uit ervaring dat de game-industrie wordt gedomineerd door slechts een beperkt aantal succesvolle games. Gezien de koersreactie zijn beleggers in de Japanse makers van computerspelletjes Sony en Nintendo er niet zo gerust op dat Google met een eigen streamingdienst voor games komt.

Google kan ook grote partijen aan zich binden. Onlangs maakte Shell bekend in een van de moonshots van Google te gaan investeren. Shell investeert in Makani Power, een ontwikkelaar van Kite Power Systems. Dat zijn kites die hoog in de lucht energie produceren. Met deze geldinjectie van Shell wordt Makani Power een zelfstandige unit binnen Alphabet.

Misbruik van dominante positie

Als je zo groot bent als Alphabet sta je natuurlijk volop in de schijnwerpers bij de mededingingsautoriteiten en toezichthouders. De Europese commissie heeft Google een boete opgelegd van 1,49 miljard euro vanwege het misbruiken van haar dominante positie voor de online-zoekmachines.

Google zou concurrenten hebben geweerd bij de verkoop van advertenties bij zoekresultaten op websites van derden. Hiermee overtreedt Google volgens Magrethe Vestager, commissaris mededingingszaken, de spelregels. Het is de derde boete die het concern door Europa krijgt opgelegd.

Eerder waren er al in 2017 en 2018 boetes voor te dominante posities en in de ogen van Vestager oneerlijke concurrentie wat betreft Android (5 miljard euro) en Google Shopping (2,7 miljard euro). Beleggers en Alphabet maken zich er niet druk om. Voor de onderneming met tientallen miljarden aan dollars op de rekening en een kasstroom waar je U tegen zegt zijn dergelijke bedragen peanuts.

Gezien de verwachting dat de economische dip tijdelijk zal zijn en de wereldeconomie in de tweede helft van het jaar weer zal aantrekken, lijkt de prognose gerechtvaardigd dat technologieaandelen weer het stokje van de zogenaamde waardeaandelen zullen overnemen. Alphabet is goed gepositioneerd om van alle grote technologische ontwikkelingen die zijn ingezet te kunnen profiteren.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel Alphabet in portefeuille.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over NVIDIA Corp.

31-10-2018 NVIDIA Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet C (ex Google) 1.130,10 -1,42% Alphabet C (ex Google)
Netflix Inc. 315,10 -3,11% Netflix Inc.
Nintendo Co. Ltd. 41.190,00 0,59% Nintendo Co. Ltd.
NVIDIA Corp. 168,44 -1,02% NVIDIA Corp.
Sony Corp. 5.838,00 1,71% Sony Corp.
pagehit