Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 10-9-2019 10:04:00

Martine Hafkamp: 'De voordelen van het beleggen in mijnbouwbedrijf Rio Tinto'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

Sindsdien zijn er heel veel fusies en overnames geweest en is Rio Tinto uitgegroeid tot een van de grootste producenten ter wereld van ijzererts (43 procent van de omzet), aluminium (28 procent), koper, diamanten en mineralen (elk circa 10 procent). Het bedrijf heeft de afgelopen tijd veel van de steenkolenmijnen verkocht. Rio Tinto opereert op alle continenten maar heeft voornamelijk mijnen in Australië en Canada.

Aantrekkelijk voor dividendbeleggers

Onlangs publiceerde mijnbouwbedrijf Rio Tinto de halfjaarcijfers. Geholpen door de fors hogere ijzerertsprijs klom de onderliggende winst met ruim 11 procent naar 4,9 miljard dollar. Rio Tinto zit ruim in de slappe was. Niet alleen de hogere winst maar ook de verkoop van bedrijfsonderdelen (steenkolenmijnen) hebben hiervoor gezorgd.

Aangezien Rio Tinto een groot deel van die overvloedige liquiditeiten niet nodig heeft, keert men het uit aan de aandeelhouders. Dit is al een tijdje gaande. Afgelopen jaar bedroeg de dividendgroei 117 procent, gemiddeld over de afgelopen drie jaar groeide het dividend met 44 procent per jaar.

Daarnaast keerde Rio Tinto ook bonusdividenden uit. Vorige week kondigde het mijnbouwbedrijf aan het reguliere interim-dividend met 19 procent te verhogen naar 1,51 dollar per aandeel. Tevens mag de aandeelhouder een bonusdividend van 0,61 dollar per aandeel verwachten.

Hoewel de dividenduitkeringen natuurlijk best prettig zijn voor de aandeelhouders, zou het mijnbouwconcern liever kiezen voor het in het Angelsaksische deel van de wereld meer gebruikelijke inkoop van eigen aandelen. Het inkopen van eigen aandelen is erg populair dit jaar en bovendien aantrekkelijker voor zowel het bedrijf als de aandeelhouder.

De invloed van China op Rio Tinto

Helaas komt Rio Tinto in moeilijkheden wanneer het zou kiezen voor een inkoop van eigen aandelen. De reden hiervoor ligt in het recente verleden. Tijdens de financiële crisis in 2008 kochten Chinezen veel aandelen van mijnbouwers. De koersen stonden immers historisch laag en China is de grootste verbruiker van grondstoffen.

Door massaal aandelen van mijnbouwers op te kopen, kochten zij invloed. De Australische overheid, een grote leverancier van onder andere ijzererts, zag dit niet zitten en bepaalde dat (Chinese) aandeelhouders maximaal 15 procent in Rio Tinto en BHP mochten verkrijgen. Deze beperking geldt vandaag nog steeds. Rio Tinto heeft zo'n grote aandeelhouder. Het is de Aluminium Corporation of China beter bekend als Chinalco.

Chinalco bezit via holding Shining Prospect Pte Ltd. momenteel 14,5 procent van de aandelen van Rio Tinto. Op het moment dat Rio Tinto zou besluiten om eigen aandelen in te gaan kopen, zou het belang van Chinalco boven de 15 procent uitkomen en zou Chinalco gedwongen worden tegen zijn wens in aandelen te verkopen.

Hoewel een meerderheid van de aandeelhoudersvergadering voor het inkopen van eigen aandelen heeft gestemd, zit Rio Tinto gevangen tussen 'a rock and a hard place'. Daarom heeft het management van Rio Tinto besloten om niet te kiezen voor het inkopen van eigen aandelen maar de voorkeur te geven aan een hoger dividend en een bonusdividend. Je grootste investeerder stoot je immers liever niet tegen het hoofd.

De rentestand en de ijzerertsprijs

Naast de situatie in China is het succes van een mijnbouwbedrijf ook afhankelijk van de rentestand (de hoogte van de rente bepaalt de kosten van voorraadfinanciering van de afnemer) en de sterkte van de dollar (grondstoffen worden afgerekend in Amerikaanse dollars terwijl dit van de grootste afnemers niet de basisvaluta is).

Zowel de rentestand (flink gedaald de laatste maanden) als de dollar (heel stabiel de laatste tijd) zijn momenteel gunstig voor Rio Tinto. De ijzerertsprijs, die dit jaar torenhoog stond vanwege een dambreuk bij concurrent Vale in Brazilië is de afgelopen maanden flink op z'n retour nu Vale voorzichtig de productie herstart.

Volgens Goldman Sachs is dit slechts een tijdelijke reactie aangezien de markt voor ijzererts met een structureel tekort kampt. Volgens de zakenbank kan de ijzerertsprijs maar één kant op en dat is omhoog. Maar ook bij de huidige prijs zal voor Rio Tinto, een van de producenten ter wereld die tegen de laagste kosten werkt, de kassa voorlopig blijven rinkelen.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel Rio Tinto in portefeuille.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Vale SA

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Rio Tinto plc 44,26 2,16% Rio Tinto plc
Vale SA 10,90 3,81% Vale SA
pagehit