Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 20-8-2019 09:12:00

Martine Hafkamp: 'Dit maakt de operator van datacentra Equinix zo interessant'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - Equinix rapporteerde eind juli de cijfers over het tweede kwartaal. De Amerikaanse onderneming rapporteerde een omzetgroei van 9,75 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van 1,385 miljard dollar was dan wel iets lager dan waarop de analisten hadden gerekend. De winst die het daarop behaalde was wel hoger.

De AFFO (Adjusted Funds From Operations) groeide met 9,3 procent naar 5,87 dollar per aandeel waar 5,56 dollar werd verwacht. Deze AFFO is de gebruikte maatstaf bij Real Estate Investment Trusts (REIT's). De winst per aandeel steeg overigens van 0,85 dollar naar 1,69 dollar, 10 cent meer dan verwacht.

Internetsnelheid

Een en ander leidde tot een koersstijging van 4 procent nadat de cijfers bekend werden gemaakt. De koers van het aandeel Equinix bereikte in augustus het hoogste punt ooit terwijl de beurzen juist in die periode in onrustig vaarwater terechtkwamen.

Equinix maakt deel uit Van de Dow Jones Real Estate Index. Het is echter meer dan een vastgoedaandeel. Het is een uitbater van datacentra en is sterk in interconnectiviteit. Dat wil zeggen dat veel partijen bij elkaar gaan zitten waar ze veel interactie met elkaar kunnen hebben.

Dat is op locaties waar de internetsnelheid het hoogst is. In Nederland is dat Amsterdam, maar denk ook aan Londen, New York en Frankfurt. Het zijn tevens allemaal locaties in de buurt van effectenbeurzen. Voor de snelle algoritmehandel is internetsnelheid immers een vereiste.

Nog maar aan het begin

Volgens het management van Equinix staat de wereld nog maar aan het begin van een digitale transformatie die zijn weerga niet zal kennen. Niet voor niets werd de outlook voor dit jaar wederom verhoogd en komt nu neer op een AFFO van 22,57-22,81 dollar per aandeel, een toename van 9-10 procent ten opzichte van 2018.

Voor heel 2019 wordt een omzet verwacht van 5,565 à 5,595 miljard dollar, een groei van 10 procent. Equinix heeft de helft van de Fortune 500 bedrijven als klant. Het voegde recent Hutchison, SpaceX en Tencent aan het klantenbestand toe.

Onlangs werd bekend dat Equinix en het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC een joint venture starten. Equinix brengt zijn London LD10 en Paris International Business Exchange datacenters in tegen een nog niet bekendgemaakt bedrag in contanten en een aandeel van 20 procent.

Nieuwe datacenters

De joint venture zal uitsluitend in Europa voor de grote technologiebedrijven werken. Er zullen naar verwachting de komende 4-5 jaar vier nieuwe datacenters worden gebouwd worden.

Waarschijnlijk zullen deze in Amsterdam, Frankfurt (2 sites) en London komen te staan al hebben Amsterdam en Haarlemmermeer besloten geen nieuwe vergunningaanvragen voor datacenters te behandelen.

Voor GIC, dat onlangs van de Singaporese regering 33 miljard dollar nieuw geld kreeg toegestopt, is het een welkome manier om deze te laten renderen. Voor Equinix dat de infrastructuur zal beheren betekent het dat men van een stijgende cashflow kan profiteren met de inzet van miniem eigen vermogen en zonder extra schulden op de balans.

Grootste bedreiging

De grootste bedreiging voor Equinix is een voortgaande technologische ontwikkeling op het gebied van disk en chip density, de hoeveelheid data die opgeslagen kan worden.

Maar een nieuwe en betere technologie vormt uiteindelijk voor ieder technologiebedrijf een bedreiging. Daarnaast kan de huidige inschatting voor de behoefte aan opslagcapaciteit te optimistisch blijken. De tijd zal het leren.

De aanwezigheid in de Dow Jones Real Estate Index werkt momenteel in het voordeel van Equinix, maar kan ook tegen het bedrijf gaan werken. De huidige ontwikkelingen wijzen daar echter nog niet op.

Wat Equinix uniek maakt

Met name de behoefte aan snelheid en veiligheid, mede als gevolg van de colocatie, maakt Equinix uniek ten opzichte van aanbieders van publieke clouds als Amazon, Microsoft en Google.

Deze datacentra zijn minder snel en minder veilig. De groei zit er nog goed in bij Equinix en de wereld staat nog maar aan het begin van een grootschalige overgang naar de cloud.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel Equinix in portefeuille.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Equinix Inc

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Equinix Inc 582,64 2,86% Equinix Inc
pagehit