Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 29-7-2019 17:45:00

Martine Hafkamp: 'Er waait een frisse wind bij ABB na het vertrek van Spiesshofer'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - Het aandeel van ABB steeg in reactie op het vertrek van Ulrich Spiesshofer met zes procent in waarde. Spiesshofer kon tijdens zijn periode als topman van het concern helaas nooit overtuigen. De winst en marges bleven achter bij de concurrentie en hij botste hard met de activistische aandeelhouder Cevian.

Die laatste dringt sinds 2016 op de verkoop van de weinig rendabele energiedivisie aan. In december van vorig jaar maakte Spiesshofer een U-turn en kwam hij tot hetzelfde inzicht, maar de verkoop van de divisie die zich bezighoudt stroomnetwerken aan het Japanse Hitachi die naar verwachting in 2020 wordt afgerond leverde toen aanzienlijk minder op dan eerder verwacht.

De mouwen opstropen

Onder de huidige leiding van interim-bestuursvoorzitter Peter Voser lijkt het besluitvormingsproces sneller te verlopen. Voser is meer het type van de mouwen opstropen en hij wenst meer ondernemerschap te zien. De vier divisies Industriële Automatisering, Elektrificatie, Motion en Robotica krijgen alle vier meer eigen verantwoordelijkheid.

De nieuwe wind lijkt nu al door de onderneming te waaien. Zo kondigde onlangs de elektrificatie-divisie van ABB aan de dochter die zich bezighoudt met de omvorming van zonne-energie te verkopen aan de Italiaanse concurrent Fimer. ABB heeft weinig plezier aan deze dochter beleefd. Sterker nog, het is pure kapitaalvernietiging geweest.

In 2013 stapte ABB in deze tak van sport met de overname van het Amerikaanse Power-One voor een nettobedrag van 762 miljoen dollar. Destijds behaalde het een omzet van 1 miljard dollar, tegenwoordig nog maar 290 miljoen dollar en is de divisie verlieslatend.

De markt voor cobots

Daarom is het verstandig dat ABB z'n biezen pakt en het verlies neemt. Deel van de huidige deal is dat ABB aan Fimer de komende jaren nog eens 320 miljoen dollar nabetaald. In ruil hiervoor neemt Fimer alle verplichtingen over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productgaranties. Het afstoten zal de groepsmarge van de elektrificatie-divisie ten goede komen en het management krijgt de handen vrij voor meer rendabele zaken.

Zo stort ABB zich sinds een paar jaar op de markt voor cobots, met mensen samenwerkende robots. ABB heeft naar eigen zeggen met de tweearmige co-robot Yumi een revolutionaire manier ontwikkeld om mensen en robots in veel takken van sport succesvol met elkaar te laten samenwerken. In ons eigen land heeft ABB in Ede sinds 2017 zelfs drie cobots die met elkaar samenwerken in een productielijn. Voor Nederland was dat destijds een primeur.

Begin juli liet het concern weten een eerste cobot te zullen installeren in het Texas Medical Center in Houston. De cobot zal actief worden op het gebied van laboratorium services voor de gezondheidszorg, een redelijk nieuwe tak van sport.

ABB is op de juiste weg

Er is daar al wel sprake van enige automatisering, maar niet op het gebied waar de cobot van ABB nu actief op wordt. Het automatiseren van laboratoriumwerkzaamheden is erg ingewikkeld, omdat allerlei zeer gespecialiseerde machines allerlei heel specialistische taken uitvoeren.

ABB spreekt ten stelligste tegen dat de introductie van dergelijke meewerkende robots zal leiden tot verlies van banen. Sterker nog, de nu net geïntroduceerde cobot voor ziekenhuislaboratoria vormt juist een mooie aanvulling. Aan de ene kant is er een tekort aan goed geschoold personeel en aan de andere kant is er door de vergrijzing en een toename van het aantal patiënten juist een groeiende behoefte aan capaciteit.

Wat ook uit de recente kwartaalcijfers bleek, is dat ABB wat mij betreft zeker op de juiste weg is. De winst was beter dan verwacht en de outlook voor het hele jaar werd gehandhaafd. Het management van ABB stelt dat de eindmarkten van ABB veerkracht vertonen, ondanks de tegenwind in de industrie. Nu de koers van het aandeel nog...

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel ABB in portefeuille.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ABB (Asea Brown Boveri)

9-9-2019 ABB (Asea Brown Boveri Underweight JP Morgan Chase & Co.
6-9-2019 ABB (Asea Brown Boveri Underweight JP Morgan Chase & Co.
5-9-2019 ABB (Asea Brown Boveri Hold Deutsche Bank AG
5-9-2019 ABB (Asea Brown Boveri Hold Deutsche Bank AG
12-8-2019 ABB (Asea Brown Boveri Neutral UBS AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit