Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 7-5-2019 09:26:00

Martine Hafkamp: 'Nokia is aan de winnende hand dankzij 5G '


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - Vorig jaar december werd in Zuid-Korea namelijk een eerste experimentele vorm van 5G gelanceerd. Insiders verwachten dat de uitrol van 5G uiteindelijk een nog veel grotere impact op ons leven zal hebben dan eerder 3G en 4G.

De opkomst van 3G maakte mobiel internet en de ontwikkeling van alle Apps waar we nu onder bedolven worden mogelijk. De komst van 4G droeg bij aan het bijna onbeperkt streamen van audio en video. Spotify, YouTube en alle sociale media waren zonder 4G nooit zo groot geworden. Net als Apple, Amazon, Alphabet en Facebook. De invloed ervan op ons leven is al best groot.

Uitrol van 5G moet alles overtreffen

De uitrol van 5G moet dit alles overtreffen. Het zal de mobiele technologie veranderen van het verbinden van mensen met mensen tot het verbinden van mensen met alles. De auto-industrie, de gezondheidszorg, de industrie, zo'n beetje alles zal daar veranderen door het feit dat er in 2020 naar schatting meer dan 50 miljard devices met elkaar verbonden zullen zijn.

Volgens Intel zal 5G ervoor zorgen dat data 50 keer zo snel vervoerd kan worden. De opslagcapaciteit zal verduizendvoudigen. De explosie van dataverkeer die hier het gevolg van is zal een enorme toename van bedrijvigheid tot gevolg hebben.

Overal in het netwerk zijn upgrades noodzakelijk, snellere en krachtiger halfgeleiders die het mogelijk maken, datacenters die het kunnen opslaan en softwareontwikkelaars die de trend kunnen bijhouden. Bedenk dat het wereldwijde dataverkeer tegenwoordig wordt gemeten in zetabytes. Dat is een één met 21 nullen.

Cisco heeft de verwachting uitgesproken dat het internetverkeer de komende jaren met 20 procent per jaar toenemen. Dat zal zonder 5G niet mogelijk zijn.

36 gesloten 5G-deals

Nokia publiceerde onlangs tegenvallende kwartaalcijfers. Hoewel het bedrijf al had aangegeven dat het eerste kwartaal minder zou worden dan vorig jaar, waren de cijfers toch lager dan de aangepaste analistenverwachtingen. Nokia geeft aan flinke concurrentie te ondervinden.

Omdat Nokia mee heeft bewogen in de verlaagde prijsstelling heeft men marktaandeel kunnen behouden. De autonome omzet daalde met 2 procent tot 5,03 miljard euro. Nokia had verwacht voor 200 miljoen euro aan 5G-diensten te verkopen in de Verenigde Staten, maar deze orders vallen naar verwachting pas in de tweede helft van dit jaar.

Het aangepaste operationele resultaat kwam uit op een min van 59 miljoen euro. Dit was vorig jaar nog een plus van 239 miljoen euro. Onder de streep kwam het verlies per aandeel uit op 2 eurocent terwijl analisten een winst per aandeel van 3 eurocent verwachtten.

Nokia houdt vast aan de eerder afgeven outlook omdat de tegenvallers eenmalig of slechts tijdelijk zijn. Dit betekent dat de winst per aandeel dit jaar zal uitkomen tussen de 0,25 euro en de 0,29 euro en volgend jaar verder zal kunnen toenemen tot 0,37 euro en 0,42 euro.

Later dit jaar en in 2020 zal de operationele marge herstellen tot een aantrekkelijk niveau, mede geholpen door het lopende kostenbesparingsprogramma van 700 miljoen euro. Ook zal in de tweede helft van dit jaar de omzet naar verwachting snel toenemen als gevolg van de tot op heden 36 gesloten 5G-deals.

Belangrijke lucratieve rol voor Nokia

Volgens insiders is het niet-beursgenoteerde Huawei technologisch het verst van de grote aanbieders van 5G-infrastructuur. Huawei heeft echter een probleem. Het is een Chinees bedrijf en heeft last van een sterke Amerikaanse afkeer van technologie uit dat land. Europese landen zijn weifelend in het volgen van de Verenigde Staten op dit gebied.

Wat de uitkomst ook mag zijn, de uitrol van 5G zal zo veel kosten met zich meebrengen dat het voor een enkel bedrijf onmogelijk is deze wereldwijde uitrol alleen voor zijn rekening te gaan nemen. Alle grote spelers, dus Huawei, Nokia, Ericsson, Samsung, zullen worden ingeschakeld.

Het bovenstaande betekent dat er voor Nokia zeker een belangrijke en lucratieve rol zal zijn weggelegd. Voor een aandeel Nokia wordt momenteel ruim 15 keer de verwachte winst over 2019 betaald. Nokia heeft een dividendrendement van 4,2 procent. De lange termijn winstgroei van Nokia bedraagt overigens niet minder dan 22 procent per jaar.

Het aandeel bodemde in oktober vorig jaar op 4,44 euro. Sindsdien heeft de koers al wel herstel laten zien, maar nog steeds is Nokia niet duur. Het dividendrendement geeft beleggers aantrekkelijk wachtgeld. In mijn ogen biedt Nokia, ondanks de konijnen die soms nog bij het in 2015 overgenomen Alcatel Lucent uit de hoge hoed komen en die Nokia nog geld kunnen kosten, een mooie play op 5G.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel Nokia in portefeuille.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Ericsson (Telefon AB L.M.Ericsson) (B)

18-6-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B) Outperform Credit Suisse Group
17-4-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B) Buy Goldman Sachs Group Inc.
17-4-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B) Overweight JP Morgan Chase & Co.
17-4-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B) Neutral UBS AG
17-4-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B) Neutral Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit