Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 18-6-2019 10:45:00

Martine Hafkamp: 'Shell begint nu al met het uitdelen van cadeautjes'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - De overname van British Gas begin 2016 heeft van Shell een grote cashflowmachine gemaakt. Bij een olieprijs van 60 dollar per vat verwacht Shell dat de vrije cashflow tegen 2025 zal aantrekken tot jaarlijks 35 miljard dollar. Al dat geld wil Shell niet in huis houden.

Shell sprak daarom de intentie uit om in de periode 2021-2025 voor meer dan 125 miljard dollar aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Dit komt bovenop het huidige aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar dat nog loopt tot en met 2020.

Een beetje sip

Inclusief de dividenden die Shell de komende anderhalf jaar nog zal uitkeren, zal het olieconcern tot en met 2025 circa 175 miljard dollar teruggeven aan de aandeelhouders. Ter vergelijking, in dollars gemeten bedraagt de beurswaarde van Shell nu 256 miljard.

De jaarlijkse aandeelhoudersvergoeding komt daarmee dus op meer dan 10 procent te liggen. Zo'n 6 procent daarvan is het dividend en de andere 4 procent komt voor rekening van de inkoop van eigen aandelen. Daarnaast verwacht Shell ook nog eens de jaarlijkse investeringen op te kunnen voeren van 25 à 30 miljard dollar tot 30 à 32 miljard dollar.

Zoals gezegd gaan de zaken voortreffelijk bij het grootste beursfonds dat aan het Damrak genoteerd staat. Wie denkt dat beleggers enthousiast reageerden, komt echter bedrogen uit. Sterker nog, de koers van het aandeel Shell ging naar beneden op de berichten. Vanwaar de teleurstelling? Nou, voorlopig zal het dividend dat al jarenlang 1,88 dollar per aandeel bedraagt niet worden verhoogd. Een mogelijke verhoging komt pas na 2020 en daar werden beleggers een beetje sip van.

Tja, blijkbaar zijn aandeelhouders verwend en is het Sinterklaasfeest van Shell mede daardoor niet meer zo geliefd als het ooit geweest is. Desondanks blijft Shell wat mij betreft nog steeds een van de hoekstenen van de portefeuille.

Een halt toeroepen

Misschien had de koersflauwte ook wel te maken met het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump van plan was importheffingen op Mexicaanse goederen in te stellen. De Verenigde Staten mogen dankzij hun schalieolie tegenwoordig dan wel de grootste olieproducent ter wereld zijn, ze hebben nog steeds buitenlandse olie nodig.

Om de Amerikaanse raffinaderijen optimaal te laten renderen, moet schalieolie bijgemengd worden met zware olie. Het aanbod van zware olie is sinds de boycot van Venezuela sterk beperkt en komt sindsdien veel uit Mexico. Shell is daarbij de grootste importeur met meer dan 131.000 vaten per dag en zal dus de eventuele importheffingen gaan merken.

Het antwoord op de dreigementen van Trump komt niet alleen van Jerome Powell en Mario Draghi, die beiden hebben aangegeven klaar te staan indien nodig. Ook de heer Yi Gang, de gouverneur van de People's Bank of China, staat klaar om in te grijpen als de handelsstrijd de Chinese economie nog verder ondermijnt.

Mogelijke maatregelen zijn het verlagen van de rentetarieven, het versoepelen van de kapitaaleisen voor banken en andere monetaire instrumenten waaronder het devalueren van de Chinese munt. Wellicht dat door de adempauze in de onderhandelingen bij de strijdende partijen het besef is doorgedrongen dat men beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald kan zijn.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel Shell in portefeuille.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Shell (Royal Dutch Shell) (A)

20-8-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Barclays Capital
7-8-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Overweight JP Morgan Chase & Co.
7-8-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Buy HSBC
2-8-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Credit Suisse Group
1-8-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Buy UBS AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 58,94 -1,11
-1,85
Olie (WTI) 53,97 -1,42
-2,56
pagehit