Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 21-5-2019 16:35:00

Martine Hafkamp: 'Word geen dinosaurus door vast te houden aan oude banken'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - Het bancaire landschap zou de komende jaren wel eens veel sneller kunnen veranderen dan nu wordt ingeschat, al was het maar omdat er bijvoorbeeld in Europa nog veel te veel banken actief zijn. Daar komt nog bij dat Duitse en Britse banken een grote achterstand hebben opgelopen en ze dreigen nu links en rechts door fintechs te worden ingehaald.

Wanneer een bank minder goed in staat is spaargelden aan te trekken wordt het al snel moeilijk zijn business voort te zetten. Niet alleen nieuwe fintechs, maar ook grootmachten als Google, Apple, Alibaba, Tencent en Facebook zijn een grote bedreiging.

Weinig krediet

Een belangrijk punt is dat de traditionele banken sinds de crisis op weinig steun uit de bevolking kunnen rekenen. Ze hebben zogezegd weinig krediet bij de spaarder. Dat maakt de overgang naar een nieuw financieel landschap alleen maar eenvoudiger.

Voortgaande digitalisering dwingt vermogensbeheerders om mee te gaan, anders dreigt men een achterstand op te lopen met als uiteindelijke consequentie het einde van het bestaan. Omdat de administratie geautomatiseerd is wordt individueel vermogensbeheer toegankelijk voor een veel grotere groep.

De transparantie neemt toe, net als de keuzemogelijkheden bij het bepalen van het beleggingsbeleid. De klant is koning en moet dus te allen tijde real-time inzicht hebben in de portefeuille, aan alle knoppen kunnen draaien en dit alles gewoon thuis (of vanaf de vakantiebestemming!) via de smartphone of tablet.

Waar het naartoe gaat

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zal de financiële sector behoorlijk veranderen. Feitelijk is dat al het geval bij de handel waar zo'n 80 procent van alle aandelentransacties verricht wordt door computers. Vermogensbeheerders hebben dat terrein echter nog nauwelijks betreden omdat zij meer beleggen op de iets langere termijn dan de 'flitshandelaren'.

Maar wat niet is, kan/gaat nog komen. Ook op ondersteunend vlak gaat digitalisering een voorname rol spelen. Bij acquisitie, bij marketing, bij administratie, enzovoorts. Digitalisering rijdt het persoonlijke contact met de cliënt echter niet in de wielen.

Het zal waarschijnlijk zo gaan dat klanten die een persoonlijk contact wensen dat kunnen blijven krijgen. Klanten die daar geen of weinig prijs op stellen kunnen dan terecht op digitale afdelingen. Een of andere vorm van private banking en individueel vermogensbeheer zal nog lang blijven bestaan. Het onderscheid wordt gemaakt door de prijs die een klant bereid is te betalen.

Veel hangt dus zowel van de klant af als van de doelstelling van de vermogensbeheerder. Richt de beheerder zich op een grote massa, dan is digitalisering noodzakelijk, vanwege het kostenaspect. Richt de beheerder zich op een selecte groep, dan blijft het persoonlijke contact belangrijk.

De beste bank van de wereld

Wie niet meegaat in de digitaliseringsslag wordt verliezer en zal overbodig worden. Zie bijvoorbeeld het onderscheid tussen de beste digitale bank ter wereld (DBS) en veel Europese banken. De baten-kostenratio bij DBS is aanmerkelijk lager. Uiteindelijk sijpelt dat door in de winstgevendheid.

DBS heeft zich omgevormd tot de digitale bank die het nu is. Niet door hier en daar wat technologie te implementeren, maar door in zijn geheel te transformeren naar een digitale organisatie. Zo is DBS in India fysiek nauwelijks aanwezig.

Met het bovenstaande in het achterhoofd ben ik dan ook van mening dat, hoewel digitalisering omarmd moet worden, het persoonlijke contact zoveel mogelijk behouden dient te blijven. Dat soort partijen zal altijd op voldoende krediet van hun doelgroep kunnen blijven rekenen.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel DBS in portefeuille.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Alphabet A (ex Google)

12-7-2019 Alphabet A (ex Google Goldman Sachs Group Inc.
15-5-2019 Alphabet A (ex Google Sell Credit Suisse Group
30-4-2019 Alphabet A (ex Google Outperform RBC Capital Markets
30-4-2019 Alphabet A (ex Google Buy Barclays Capital
30-4-2019 Alphabet A (ex Google Outperform Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alibaba 172,80 -1,16% Alibaba
Alphabet A (ex Google) 1.147,24 0,04% Alphabet A (ex Google)
Apple Inc. 205,66 1,14% Apple Inc.
DBS Group Holdings Ltd. 26,31 0,19% DBS Group Holdings Ltd.
Facebook Inc. 200,78 -0,51% Facebook Inc.
Tencent Holdings Ltd 45,50 -1,36% Tencent Holdings Ltd
pagehit