Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 23-10-2019 11:30:00

MeesPierson ziet eerste tekenen van economische verbetering, maar kiest toch voor cash


Fotobron: Flickr, Generation GrundeInkommen (CC BY-NC 2.0)

(finanzen.nl) - ABN MeesPierson is al maanden positief op cash. De private bank blijft onderwogen in aandelen en obligaties omdat er nog te veel risico's en onzekerheden zouden zijn. Denk aan het aanhoudende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de vertraagde groei van de Chinese economie.

MeesPierson verwacht dat de mondiale groeivertraging aanhoudt. De private bank van ABN Amro stelt goed in de gaten te houden of de malaise in de productiesector overslaat naar de sterke dienstensector. Dat zou er namelijk op duiden dat de toestand van de economie sneller verslechtert dan nu wordt verwacht. Het is dus nog steeds opletten geblazen.

Vanwaar de hoopvolheid?

Tegelijkertijd zijn er ook optimistische signalen. Een argument hiervoor is de toestand van de Europese auto-industrie. Die lijkt het dieptepunt te hebben bereikt. Er wordt een stabilisatie geconstateerd.

Een ander argument voor hoopvolheid zijn de laatste wendingen in het handelsconflict, zoals het uitstel van extra Amerikaanse heffingen op Chinese producten. Die draaiingen lijken een positieve invloed te hebben op de markten.

En verder wordt aangevoerd dat de consumentenbestedingen in de VS en Europa nog steeds hoog zijn en lijken te blijven, de rente laag is, de inflatie beperkt is en de werkgelegenheid sterk is.

Ondanks deze positieve signalen verandert ABN MeesPierson de asset allocatie op dit moment niet. Een kwestie van de kat uit de boom kijken. De bank wil namelijk eerst meer bewijs waaruit blijkt dat een aanpassing gerechtvaardigd is.

Gebrek aan alternatieven

"Op dit moment bewegen de aandelenmarkten zich in het bovenste gedeelte van hun 'trading ranges' terwijl fundamentele factoren, zoals de groei van de bedrijfswinsten, zwak zijn." Dat stelt Richard de Groot, voorzitter van het ABN Amro Beleggingscomité.

"De financiële omstandigheden zijn sinds begin dit jaar echter aanzienlijk verbeterd, waarbij centrale banken een beleid voeren dat de economie ondersteunt. Politieke risico's, zoals Brexit en het handelsconflict, zijn weliswaar niet opgelost. Maar ze neigen naar een positievere uitkomst in vergelijking met vorige maand."

Het aandelensentiment wordt volgens De Groot ook positief beïnvloed doordat er voor beleggers een gebrek aan alternatieven is. De rente op obligaties en spaarrentes is immers nul of negatief. "Voorlopig houden we vast aan onze onderweging in aandelen. Vanwege de betere winst- en groeivooruitzichten geven we op regioniveau de voorkeur aan Amerikaanse boven Europese aandelen", aldus De Groot.

Obligatierente laag of negatief

De inschatting is dat trage groei en lage inflatie de obligatiemarkten blijven beïnvloeden. "Over het algemeen zijn de opbrengsten laag of negatief. Dat maakt liquiditeiten aantrekkelijk als risicovrij alternatief", zo wordt bij de private bank gedacht.

Als alternatief voor toonaangevende staatsobligaties geeft ABN Amro MeesPierson de voorkeur aan overheidsgerelateerde obligaties, zoals die van de Europese Investeringsbank en staatsobligaties van semi-kernlanden van de eurozone (waaronder Spanje, Frankrijk en Ierland).

Investment grade-bedrijfsobligaties genieten eveneens de voorkeur, omdat deze ondersteund zullen worden door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit gaat in november weer van start.

Voorkeur voor EMD boven high yields

High yield-bedrijfsobligaties lijken kwetsbaar voor de vertragende economische groei in Europa, zo schetst men bij MeesPierson. Ondertussen lijken leidende indicatoren in opkomende markten zich te stabiliseren.

Daarom hebben obligaties uit opkomende markten, de zogenoemde Emerging Market Debt (EMD), de voorkeur boven high yields. Ook de obligatiemarkten bewegen momenteel binnen bandbreedtes.

De beleggingsexperts van de private bank doen tot slot obligatiebeleggers de suggestie om van de gelegenheid gebruik te maken om de duratie van de portefeuille te verkorten.

Dat kan door binnen een deel van de bedrijfsobligatiepositie te switchen naar obligatie-instrumenten waarvan de duratierisico's zijn afgedekt (zogenoemde 'duration-hedged share classes'). Het verlagen van de duratie kan ook door inflatiegerelateerde obligaties te verkopen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit