Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
MEGADEAL 3-1-2019 16:30:35

Megaovername in farmasector: Bristol-Myers Squibb neemt Celgene over


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl/AFN) - De Amerikaanse biotechnoloog Celgene wordt voor 74 miljard dollar overgenomen door farmaceut Bristol-Myers Squibb. De deal behoort tot de grootste overnames in de biotech- en farmaciesector ooit.

Scepsis

Persbureau Bloomberg meldt dat de deal scepsis ontmoet. Beide ondernemingen hebben namelijk recent gewaarschuwd over de vooruitzichten. De groei valt tegen.

De aandelen van beide bedrijven kregen klappen in 2018. De aandelen van Bristol-Myers daalden afgelopen jaar met meer dan 15 procent, de aandelen van Celgene leverde 39 procent in.

Bristol-Myers Squibb maakt Opdivo, een medicijn dat ongeveer een kwart van de omzet bepaalt. Maar concurrent Merck & Co heeft inmiddels een beter lopend geneesmiddel. Celgene zoekt nog hard naar een opvolger voor Revlimid. Dat bloedkanker medicijn geldt als een 'blockbuster', een belangrijk medicijn van de biotechnoloog.

Veeg teken

Het zou een veeg teken zijn dat Celgene voorlopig nog ruim onder de prijs van het overnamebod noteert. Het bod voor Celgene komt neer op ruim 102 dollar per aandeel. Dat betekent een premie van meer dan 50 procent op de slotkoers van 2 januari. De aandelen Celgene stegen aanvankelijk 'maar' 29 procent donderdag. De aandelen Bristol-Myers Squibb daalden 12 procent.

Het gecombineerde concern houdt zich bezig met behandelingen en medicatie tegen onder meer kanker, ontstekingsziektes en hart- en vaataandoeningen, met merknamen als Opdivo, Revlimid, Orencia en Eliquis. Het is de bedoeling dat de fusie later dit jaar afgerond wordt.

De deal wordt afgehandeld in aandelen en contanten. De aandeelhouders van Bristol-Myers Squibb zullen circa 69 procent van het fusiebedrijf bezitten en de aandeelhouders van Celgene krijgen de rest. Er wordt verwacht dat de samenvoeging van beide bedrijven zal leiden tot financiële voordelen van 2,5 miljard dollar in 2022.

Verrassing

De deal verrast analisten, meldt Bloomberg. In de aanloop naar de grote JPMorgan Healthcare-conferentie volgende week,hadden diverse analisten aangegeven voorlopig geen grote fusies of overnames te verwachten. De Amerikaanse aandelenmarkt was te volatiel.

De overname is ook nog geen gelopen race. Hij moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders en aandeelhouders.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Celgene Corp.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Bristol-Myers Squibb Co. 48,61 1,72% Bristol-Myers Squibb Co.
Celgene Corp. 97,83 0,70% Celgene Corp.
pagehit