Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
IPO 17-5-2019 17:50:29

'Megawinst maken met IPO-belegging is mogelijk, maar emissiemarkt gaat rap hard afkoelen'


Fotobron: Flickr, Rafael Matsunaga. Bewerkt. (CC BY 2.0)

(finanzen.nl/Business Insider) - De IPO's van dit jaar hebben nieuwe records gebroken. Het aandeel Beyond Meat knalde zelfs 163 procent omhoog op de eerste handelsdag. Maar analist Jason Draho van UBS denkt dat er van een bubbel in de beursemissie-wereld nog lang geen sprake is.

Business Insider gaat in op Draho's opinie over beursintroducties, in jargon Initial Public Offerings (IPO's)

Reality check

De eerste reden waarom de IPO-markt kan afkoelen is vanwege de werkelijke bedrijfsresultaten. Zodra ondernemingen hun tweede en derde kwartaal omzetten en winsten rapporteren, zullen koersen zich aanpassen aan de harde realiteit.

Pinterest dat in april naar de beurs ging illustreert dit. Het aandeel kreeg een zeer positief onthaal op de beurs maar knalde donderdag onderuit, toen het voor het eerst kwartaalcijfers bekendmaakte.

"Dat is ook het moment dat zes maanden durende lock-up overeenkomsten beginnen te vervallen." Dat betekent dat beleggers die al vóór de emissie in stukken hadden ze kunnen verkopen. Dat kan de koersen weer onder druk zetten.

Gebrek aan eenhoorns

Een tweede reden waarom het geen aanhoudende hete IPO-zomer heet te worden is het beperkte aanbod. Er is volgens Draho geen lijst van mooie ondernemingen met een marktwaarde van een miljard die 'IPO-ready' zijn.

Idealiter zou je een hele kudde 'unicorns', startups met een marktwaarde van meer dan 1 miljard zelfs vóór een beursgang willen hebben. Maar de 'eenhoorns' zijn gewoon zeldzaam.

Volgens Draho is het nu wezenlijk anders dan in het dotcom-tijdperk. Toen gingen bedrijven na slechts enkele jaren van activiteiten naar de beurs om kapitaal aan te trekken. Tegenwoordig hebben startende bedrijven een betere toegang tot privékapitaal en blijven ze veel langer privé. Daarom moeten we veel minder beursintroducties in deze hete markt verwachten."

Tegenvallers

Aan de twee factoren die Draho noemt zou je de tegenvallende beursgang van Lyft en van Uber kunnen toevoegen. Van die beursintroducties werd veel verwacht. Beide aandelen die dit jaar naar de beurs gingen staan nu onder de introductieprijs. Zij maken de hooggespannen verwachtingen nog niet waar.

LEES OOK: beroerde timing kost Uber miljarden.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Beyond Meat

19-9-2019 Beyond Meat Overweight Barclays Capital
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Beyond Meat 110,13 0,13% Beyond Meat
Lyft 40,88 0,22% Lyft
Pinterest 26,76 5,73% Pinterest
Uber 31,41 -2,03% Uber
pagehit