Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGINGSGOEROE 5-6-2019 12:16:00

'Mijd deze sectoren vanwege de giftige fall-out van de handelsoorlog'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/finanzen.net) - Volgend op de reeks van nieuwe dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump aan het adres van China (en andersom) hebben ook de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices aan waarde ingeboet. De Dow Jones en de S&P 500 zijn alleen al in de laatste vier handelsweken met meer dan 6 procent gedaald.

De Nasdaq 100, de index voor technologiewaarden, verloor vorige maand zelfs meer dan 8 procent. Bedrijven die een groot deel van hun omzet in China genereren of nauw samenwerken met Chinese partners waren de grootste verliezers.

Wapenen tegen de neergaande spiraal

Door deze ontwikkeling adviseert voormalig hedgefondsbeheerder en showmaster Jim Cramer ('Mad Money' van de Amerikaanse zakenzender CNBC) beleggers om hun beleggingsportefeuilles grondig onder de loep te nemen.

Cramer zegt niet dat u moet vluchten voor alle aandelen met een aanzienlijke blootstelling aan China. Wel roept hij op dat u duidelijk zicht hebt (of krijgt) op wat u bezit, zodat u niet verbaasd zult zijn als u last krijgt van een neergaande spiraal van de markt.

De China-test

Drie sectoren hebben in het bijzonder te lijden onder de handelsoorlog. Volgens de beleggingsgoeroe zijn dat aandelen die in het straatje vallen van de detailhandel, de halfgeleidersector en de auto-industrie.

"Ze zijn de grootste slachtoffers van de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld", aldus Cramer. Goede winst- en omzetcijfers helpen daar niet bij. "Wall Street heeft slechts nog oog voor de relaties die bedrijven hebben met China."

Met name het aandeel van de toonaangevende Amerikaanse warenhuisketen Kohl's lijkt in een zwart gat te zijn gedoken. Volgens Cramer heeft het bedrijf "de Chinese test niet doorstaan". Met de huidige prijs per aandeel ligt het aandeel nu al meer dan 40 procent onder zijn jaarlijkse hoogtepunt.

Maar niet alle Amerikaanse retailers zijn door de zogenaamde "China test" in zwaar weer verzeild geraakt. Retailer Target, dat vooral actief is in het westen van de Verenigde Staten, heeft zich staande weten te houden. Na de publicatie van zijn kwartaalcijfers zijn de aandelen van Target met meer dan 8 procent gestegen. Cramer ziet dit aandeel als een koopje.

Van NVIDIA naar Tesla

Cramer is ook bezorgd over de aandelen van de grote Amerikaanse producenten van grafische processoren en chips. Terwijl Jensen Huang, de topman van NVIDIA, zei dat hij geen zorgen heeft over zijn langetermijnrelatie met China, is Wall Street er niet gerust op en is al een tijdje geleden begonnen met het van de hand doen van aandelen in deze sector.

Dat heeft Huang gemerkt. Met een huidige prijs van nog geen 135 dollar per aandeel ligt het NVIDIA-aandeel al ruim 50 procent onder het hoogste niveau van de laatste 52 weken. Ondertussen hebben de aandelenkoersen van concurrenten zoals Intel, Micron Technology en Broadcom vergelijkbare prijsdalingen laten zien.

Naast de detailhandel en de chipindustrie voorspelt hij geen positieve toekomst voor de Amerikaanse auto-industrie. De voormalige hedgefondsmanager maakt zich eigenlijk vooral zorgen over Tesla. Cramer waarschuwt voor verkoopproblemen bij Tesla.

Tesla heeft sterke Chinese verkoopcijfers nodig om zijn doelen te bereiken, is de kern van Cramers boodschap. "Maar ik kan me geen slechtere markt als China voorstellen."

Wat dan wel?

Cramer vindt het verstandig om afstand te nemen van bedrijven met exposure naar China. In aandelen stappen die geen blootstelling hebben, ligt dan voor de hand. Maar tja, dat is natuurlijk ook geen garantie voor topkoersen.

In elk geval ziet hij heil in exponenten van de Amerikaanse cloud-industrie, die op geen enkele wijze afhankelijk zijn van China. Volgens de beleggingsgoeroe bieden bedrijven als Workday, ServiceNow, VMware en Adobe ondanks de handelsoorlog nog steeds een mooi koerspotentieel.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Intel Corp.

1-7-2019 Intel Underperform Bernstein Research
11-6-2019 Intel Overweight JP Morgan Chase & Co.
9-5-2019 Intel Outperform Credit Suisse Group
29-4-2019 Intel Overweight JP Morgan Chase & Co.
26-4-2019 Intel Outperform Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Adobe Inc. 308,76 -0,21% Adobe Inc.
Broadcom Inc Registered Shs 288,34 1,03% Broadcom Inc Registered Shs
Intel Corp. 50,12 0,40% Intel Corp.
Kohl's Corp. 49,26 1,13% Kohl's Corp.
Micron Technology Inc. 44,40 -0,25% Micron Technology Inc.
NVIDIA Corp. 167,27 -0,20% NVIDIA Corp.
ServiceNow Inc 301,10 -0,01% ServiceNow Inc
Target Corp. 86,80 -0,83% Target Corp.
Tesla 253,50 3,44% Tesla
VMware Inc. 172,21 1,48% VMware Inc.
Workday Inc (A) 218,00 -1,88% Workday Inc (A)
pagehit