Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 26-4-2017 10:42:24

Nasdaq boven 6.000 punten, maar rally loopt op laatste benen


Fotobron: freeimages.com

De Nasdaq sloot dinsdag voor het eerst in de geschiedenis boven de 6000 punten. De rally wordt gedreven door slechts 5 technologiereuzen. Apple, Facebook, Amazon, Microsoft en Alphabet zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de stijging van de index dit jaar, zo meldt The Wall Street Journal op basis van cijfers van Birinyi Associates.

Een rally die wordt gedragen door slechts een handvol aandelen wordt volgens de krant geïnterpreteerd als een signaal van gebrek aan overtuiging bij beleggers en dat de rally op zijn laatste benen loopt.

De Nasdaq is een index gewogen naar marktkapitalisatie. Dit betekent dat de grotere bedrijven van nature een grotere impact hebben op de index. De 5 grootste technologiebedrijven van de index, ook wel de "Nasdaq's Fast Five" genoemd, vertegenwoordigen volgens S&P Dow Jones Indices 10,3 procent van de totale marktkapitalisatie van de index.

Concentratie van de aandelenhandel

De concentratie rond een paar aandelen wordt doorgaans opgebouwd tijdens een marktcyclus. De onderzoekers van de Institute of Economic Research aan de Hitosubashi University in Tokio gebruiken een statistische methode, de "power law"-index, om de concentratie van de aandelenhandel te kwantificeren.

In deze methode wordt de stijging van de index afgezet tegen de verdeling van de verschillende omvangen van de marktkapitalisaties van de componenten van de index. Uit onderzoek blijkt dat de power law-index voor de Nasdaq in de periode 1990 tot midden jaren 90 boven de 1 noteerde, wat betekent dat de marktkapitalisaties relatief goed verdeeld zijn onder de bedrijven, ofwel dat ze in het algemeen in lijn met de fundamentele waarden worden verhandeld.

Tijdens de internetbubbel aan het einde van de jaren negentig zakte de power law-index onder de 1, wat betekent dat de toegenomen marktkapitalisatie over een steeds kleiner aantal bedrijven wordt verdeeld. In 2010 klom de index weer boven de 1 en in de afgelopen jaren is de stand weer onder de 1 gezakt. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat het speculatieve geld heviger geconcentreerd is op specifieke aandelen tijdens dergelijke perioden.

Van 1 januari tot 10 maart 2000, toen de Nasdaq het hoogtepunt van de internetbubbel bereikte, waren 10 bedrijven verantwooderlijk voor 40 procent van de koersstijging van de index. Deze 10 bedrijven waren Intel, Cisco, Ericsson, Oracle, Sun, JDS, Juniper, Applied Materials, Immunex en PMC Sierra.

Technologiesector levert grootste winstbijdrage in S&P

In de afgelopen twee jaar hebben beleggers flink wat geld gestoken in de technologiesector en vooral in de grote tech-namen. De sector heeft naar verwachting in het eerste kwartaal 22 procent bijgedragen aan de winstgroei van de S&P 500. De techsector staat daarmee op de eerste plaats, gevolgd door de financiële sector met een bijdrage van 20 procent.

Gevaar van te populaire investeringsthema's

Volgens The Wall Street Journal is het echter gevaarlijk wanneer een investeringsthema te populair wordt. De krant wijst daarbij op de zogenoemde "Nifty 50", de 50 blue-chip aandelen die eind jaren 60 en begin 70 favoriet waren onder beleggers. De "Fast Five" zijn volgens de krant een zeer geconcentreerde versie van deze Nifty 50.

In de berenmarkt die volgde op het Watergateschandaal zakte de Dow met 48 procent en gingen de Nifty 50-aandelen nog harder onderuit doordat de koersen voorafgaand te hoog waren opgelopen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Microsoft Corp.

17-6-2019 Microsoft Outperform Credit Suisse Group
27-5-2019 Microsoft Outperform Credit Suisse Group
6-5-2019 Microsoft Outperform Credit Suisse Group
25-4-2019 Microsoft Buy UBS AG
25-4-2019 Microsoft Buy Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.105,24 1,04% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.901,37 0,81% Amazon
Apple Inc. 198,45 2,35% Apple Inc.
Facebook Inc. 188,47 -0,29% Facebook Inc.
Microsoft Corp. 135,16 1,74% Microsoft Corp.

Indices in dit artikel

NASDAQ 100 7.635,40
1,45%
pagehit