Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 27-3-2017 11:20:56

Nederlandse belegger laat zich niet afschrikken door Brexit


Fotobron: Flickr, Rareclass (CC BY-NC-ND 2.0)

Op woensdag 29 maart zal de Britse premier May in Brussel officieel het vertrek van Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie in gang zetten. De veelgevreesde stap van de Britten lijkt beleggers ook een jaar na het EU-referendum geen angst in te boezemen. Dat blijkt uit data-onderzoek van BinckBank onder bijna tweehonderdduizend actieve Nederlandse beleggingsrekeningen.

Meer geld naar Britse aandelen

Nederlandse en Amerikaanse aandelen zijn nog altijd het populairst onder Nederlandse particuliere beleggers, maar sinds de Brexit is bij Britse aandelen sprake van een sterkere groei van het belegd vermogen. Tussen eind mei vorig jaar en medio maart dit jaar is het belegd vermogen van Binck-klanten in Britse effecten met bijna 30 procent toegenomen, terwijl de FTSEindex in deze periode - na een korte dip - nog geen 20 procent steeg.

BP populairste Britse aandeel

Waar Shell in Nederland het populairste aandeel onder beleggers is neemt BP die plek in het Verenigd Koninkrijk in. De rest van de top-10 van Britse aandelenbeleggingen bestaat uit: Reckitt Benckiser, GlaxoSmithKline, Sopheon, BHP Billiton, Unilever, Royal Bank of Scotland, Veltyco, Rio Tinto en Diageo.

'Britse' fondsen op Damrak

Ook de beurskoersen van Nederlandse bedrijven die een groot deel van hun omzet in het Verenigd Koninkrijk behalen lijken vooralsnog geen schade te hebben opgelopen van het Brexit-besluit en staan een klein jaar later veelal in de plus.

Onder meer Wessanen, BAM, ForFarmers, Refresco, RELX en Arcadis realiseren 15 procent of meer van hun omzet op de Britse eilanden of hebben een grote gevoeligheid ten opzichte van de koers van het Britse pond. Deze bedrijven zagen hun aandelenkoers dalen in de dagen na de Brexit.

Een klein jaar later staan vijf van de zes echter in de plus, waarvan drie zelfs fors. Wessanen, BAM en ForFarmers laten koerswinsten zien van respectievelijk 38, 25 en 21 procent. Arcadis staat als enige in het rood met een negatief rendement van 10 procent.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over RELX NV (ex Reed Elsevier)

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Arcadis NV 18,16 -3,35% Arcadis NV
BAM 2,39 -2,92% BAM
ForFarmers N.V. 5,70 -0,35% ForFarmers N.V.

Indices in dit artikel

FTSE 100 7.307,70
0,07%
AEX 598,17
-0,13%

Valuta in dit artikel

EUR/GBP 0,8545 -0,0011
-0,13
pagehit