Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGINGSFONDS 5-2-2018 09:42:37

Nieuw beleggingsfonds laat beleggers profiteren van aandeelhoudersactivisme


Fotobron: freeimages.com

Met een nieuw beleggingsfonds wil Skagen beleggers laten profiteren van aandeelhoudersactivisme. Volgens de Noorse fondsenboutique ontstaan er dankzij de toename van aandeelhoudersactivisme kansen voor investeerders door te beleggen in bedrijven waar activistische aandeelhouders hun pijlen op hebben gericht.

Activistische aandeelhouders zijn minderheidsaandeelhouders die druk uitoefenen op bedrijven om verbeteringen aan te brengen die waarde toevoegen voor alle aandeelhouders. Het van oorsprong Amerikaanse fenomeen heeft zich recentelijk verspreid naar alle delen van de wereld. Het groeit snel in Europa en Japan in het bijzonder.

Activisme breidt uit

Het scala aan kansen wordt steeds groter, activistische beleggers hebben in 2017 hun vermogen meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016. Volgens zakenbank Lazard hadden 108 activistische aandeelhouders voor 62 miljard dollar belangen in 193 bedrijven.

Dit weerspiegelt zich in de compositie van het Skagen Insight Fund. Het leeuwendeel (48%) bestaat uit Amerikaanse ondernemingen, 33% is belegd in Europese ondernemingen en 20% in Aziatische firma's.

Belangrijke deelnemingen

Het beleggingsfonds wordt geleid door Tomas Johansson, die eerder actief was voor Cevian, een activistisch hedgefund. Hij volgt nu campagnes van activistische beleggers, waar hij de meeste kans van slagen ziet. De grootste holding van Skagen Insight is het Duitse ThyssenKrupp (5,8%), waar operationele verbeteringen en een herstructurering tot een herwaardering van het aandeel moet leiden.

Andere grote deelnemingen in Europese firma's zijn het Zweedse Ericsson (4,2%) en het Franse Rexel (4,2%). Afkomstig uit de Verenigde Staten zijn onder andere snacksfabrikant Mondelez (5,2%) en verzekeringsmaatschappij AIG (4,7%). De holding in de Japanse retailer Seven & I is de op een na grootste deelneming met 5,2%. In totaal heeft het fonds 36 deelnemingen, de tien grootste maken 45% van het fonds uit.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Ericsson (Telefon AB L.M.Ericsson) (B)

18-7-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B Hold Deutsche Bank AG
18-7-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B Overweight JP Morgan Chase & Co.
17-7-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B Outperform Credit Suisse Group
17-7-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B Buy Goldman Sachs Group Inc.
17-7-2019 Ericsson (Telefon AB LMEricsson) (B Neutral UBS AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit