Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
SPORTKLEDING 26-9-2018 09:49:00

Nike voert omzet en winst op, en topman is trots op Colin Kaepernick


Fotobron: Flickr, Maxime FORT. Bewerkt. (CC BY-NC-ND 2.0)

(AFN) - De nettowinst in het eind augustus afgelopen eerste kwartaal van het gebroken boekjaar steeg naar bijna 1,1 miljard dollar, van 950 miljoen dollar een jaar eerder.

Volgens Nike werd wereldwijd goed zaken gedaan met de verkoop van onder meer sportschoenen en sportkleding. Chief Financial Officer Andy Campion sprak van een sterker dan verwachte groei van het Amerikaanse bedrijf.

Overigens waren beleggers minder tevreden over de cijfers die Nike presenteerde, vooral door een tegenvallende winstmarge. In de handel nabeurs in New York ging het aandeel flink omlaag. Op woensdag bewogen in Frankfurt in het eerste uur van de ochtendhandel de Duitse sportkledingbedrijven Adidas en Puma, belangrijke concurrenten van Nike, licht naar beneden. Er ging bij deze noteringen respectievelijk 0,43 procent en 0,23 procent vanaf.

Nike-topman Mark Parker is overigens trots op de reclamecampagne van zijn bedrijf met de controversiële American football-speler Colin Kaepernick. Volgens Parker merkt het sportmerk dat de campagne aanslaat op sociale media, maar ook qua verkopen.

Kaepernick is het gezicht van een nieuwe Nike-campagne. Als speler van San Francisco 49ers knielde hij in 2016 voor het eerst tijdens het volkslied als protest tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Die protestactie herhaalde hij sindsdien elke wedstrijd en kreeg ook navolging van andere spelers. Het leverde hem ook veel kritiek op, onder meer van de Amerikaanse president Donald Trump. Die verwijt de speler dat hij niet vaderlandslievend is.

Sinds begin 2017 zit Kaepernick zonder werk. Hij heeft de American football-bond NFL aangeklaagd omdat die hem op een zwarte lijst zou hebben gezet. De campagne van Nike was ook direct controversieel. Critici van Kaepernick riepen op sociale media onder meer op tot een boycot van Nike producten. Ook staken ze schoenen van het sportmerk in brand.

De campagne ging drie dagen na afloop van zijn eerste kwartaal van start. In dat kwartaal verhoogde Nike de omzet met (de eerder genoemde) 10 procent tot 9,9 miljard dollar.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over PUMA SE

17-6-2019 PUMA Hold Baader Bank
11-6-2019 PUMA Sell DZ BANK
11-6-2019 PUMA Hold Independent Research GmbH
3-6-2019 PUMA Underperform RBC Capital Markets
23-5-2019 PUMA Hold Baader Bank
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

adidas 271,83 1,26% adidas
Nike Inc. 83,55 -0,89% Nike Inc.
PUMA SE 55,95 1,13% PUMA SE
pagehit