Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGINGSKANS 2-2-2018 16:27:42

Nobelprijswinnaar gelooft voor 100% in aandelen

AMSTERDAM (finanzen.nl) - Harry Markowitz, een Nobelprijswinnaar en de befaamde vader van de moderne portefeuilletheorie, heeft besloten 100 procent van zijn liquide middelen in de aandelenmarkt te beleggen. Daarbij zet hij met name in op de bouwsector in de Verenigde Staten (VS), of om preciezer te zijn de wederopbouwindustrie.

Markowitz ziet het helemaal zitten om te beleggen in (Amerikaanse) bedrijven die kunnen profiteren van de wederopbouw van de door hevige orkanen getroffen gebieden. Dat blijkt uit een interview met het Amerikaanse zakenmagazine Barron's.

Vorig jaar werden in de VS vooral Florida, Texas en Puerto Rico zwaar geteisterd door hevig natuurgeweld. "Er moet veel weer worden opgebouwd en gerepareerd", aldus de econoom. Hierbij denkt hij dat er sprake is van een essentiële beleggingskans voor de lange termijn. "De vernietigingskracht van de orkanen zal de bij de wederopbouw betrokken industrieën versterken", is zijn gedachtetrant.

De negentigjarige Markowitz won de Nobelprijs in 1990 voor zijn theorie van 'portfolioselectie'. Die komt er ruwweg op neer dat beleggers bij hun asset allocatie, zelfs in geval van onzekerheid, hun verwachte rendement kunnen maximaliseren op basis van het risico dat ze nemen. De theorie, ontwikkeld in de jaren vijftig, toont het nut (en het benutten) van diversificatie aan. De econoom stelt dat de verschillende samenstellende activa in een portefeuille minder met elkaar gecorreleerd zullen zijn, waardoor het rendement behouden blijft, maar met een lager algemeen risico.

Gevolgtrekking en actie

"Ik ga uit van gevolgtrekking en actie", zegt hij in het interview met Barron's. Markowitz heeft nooit een studie van de bouwsector gedaan, maar er zullen veel nieuwe muren en ramen moeten komen. En als je puin wilt opruimen, dan heb je de juiste apparatuur nodig, benadrukt hij.

Markowitz stortte in beginsel een derde van zijn liquide middelen in large caps, een derde in een op small caps gerichte ETF en een derde in een ETF die opkomende markten volgt. Over de verdeling was de Amerikaan niet geheel te spreken. Dus heeft hij ervoor gekozen om in het segment large caps zijn vermogen over zes aandelen gelijkelijk te verdelen.

Toch maar stockpicken

Hij koos Weyerhaeuser (houtbedrijf), USG (maker van bouwmaterialen), Corning (glasproducent), Caterpillar (machinefabrikant), 3M (industrieel concern) en ten slotte United Technologies (liftenbouwer en producent van airconditioners).

Markowitz staat nou niet bepaald bekend als stockpicker. Hij geeft meestal de voorkeur aan diversificatie met passieve beleggingen. Maar de econoom denkt niet dat hij nu te zwaar geconcentreerd is. Hij wijst naar de twee indexfondsen waarin hij is belegd. Bovendien vertrouwt Markowitz op zijn vaste activa in de vorm van twee huizen, één om in te leven en één voor puur 'vermaak'.

Wat denkt u?

Nieuws voor Caterpillar Inc.

2-2-2018 Nobelprijswinnaar gelooft voor 100% in aandelen (fin.nl)
11-5-2017 Technische Analyse Internationaal: Allemaal nieuwe koopadviezen (BeleggersBelangen)
11-5-2017 Caterpillar naar hogere niveaus (BeleggersBelangen)
3-5-2017 Wisselend beeld internationale TA-kooptips (BeleggersBelangen)
1-5-2017 Tientallen buitenlandse TA-kooptips (BeleggersBelangen)
5-4-2017 Vlak resultaat internationale TA-kooptips (BeleggersBelangen)
3-4-2017 57 buitenlandse topaandelen (BeleggersBelangen)
8-3-2017 37 van onze internationale TA-kooptips in de plus (BeleggersBelangen)
Meer nieuws

Analisten over Caterpillar Inc.

26-2-2019 Caterpillar Sell UBS AG
28-1-2019 Caterpillar Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

3M Co. 173,06 -0,92% 3M Co.
Caterpillar Inc. 134,89 -0,62% Caterpillar Inc.
Corning Inc. 33,16 0,64% Corning Inc.
United Technologies Corp. (UTC) 131,30 0,92% United Technologies Corp. (UTC)
Weyerhaeuser Co. 25,10 -0,79% Weyerhaeuser Co.

Indices in dit artikel

Dow Jones 27.222,97
0,01%
S&P 500 2.995,11
0,36%
pagehit