Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ONDERZOEK 10-4-2019 11:14:00

Op beleggingsgebied verslaat Juventus in elk geval Ajax op beurs


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Na Real Madrid treft Ajax met Juventus deze maand in twee duels opnieuw een sportieve én financiële grootheid, die bovendien net als de Amsterdammers genoteerd is op de effectenbeurs. Ronald Veerman, econoom en financieel onderzoeker bij BinckBank, bekeek de overeenkomsten en verschillen.

In Europa zijn enkele tientallen voetbalclubs ook genoteerd op de beurs. "Het zal niet verbazen dat de aandelen Ajax als enige beursgenoteerde Nederlandse club het populairst zijn onder Nederlandse beleggers, maar opvallend is wel dat Juventus hier de tweede plek inneemt", aldus Veerman.

Opvallend vindt onderzoeker Veerman dat beursgenoteerde Britse clubs als Manchester United de top-5 niet halen, terwijl de teams uit de Premier League het dit jaar juist zo goed doen in de Champions League.

Ruim 5 keer Ajax waard

Wanneer wat meer naar beide aandelen en de waarde beide clubs wordt gekeken scoort Juventus duidelijk hoger dan Ajax, zo blijkt uit zijn analyse. Terwijl Ajax op dit moment goed is voor een beurswaarde van circa 310 miljoen euro is Juventus inmiddels goed voor 1,6 miljard euro. Ofwel ruim vijf keer zo veel.

Ook worden van de Italianen per beursdag gemiddeld zo'n 16 miljoen stukken verhandeld. "Dit tegenover een schamele zesduizend Ajax-aandelen, wat echter niet verwonderlijk is omdat slechts een kleine 8 procent van de aandelen vrij verhandelaar is via de beurs. Bij Juventus is dit drie keer zoveel."

Rendement fors hoger

Rendementen uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst, zo benadrukt Veerman, "maar kort terugkijkend hadden beleggers het afgelopen jaar beter geld in de Italiaanse club kunnen steken dan in het team uit Amsterdam".

Terwijl het aandeel Ajax over het afgelopen jaar een kleine 60 procent in waarde steeg liep de koers van Juventus met liefst 160 procent op. De komst van superster Ronaldo naar de Italiaanse club heeft daarbij waarschijnlijk mede een rol gespeeld, stelt de onderzoeker.

Winst Ajax is wellicht een inkoppertje

Volgens Veerman lijkt het dat de meeste beleggers er ook op gokken dat Juventus ten koste van Ajax naar de halve finale zal gaan, want direct nadat beide clubs bij de loting aan elkaar gekoppeld werden steeg het aandeel Juventus zo'n 6 procent in waarde. "Ajax bleef gelijk", aldus Veerman.

Hij vervolgt: "Maar mocht Ajax, kennelijk tegen de verwachting van een aantal beleggers in, de Italianen over twee wedstrijden toch aftroeven dan resteert mogelijk toch een mooie sprong van het aandeel."

Ook na de verrassende 1-4 tegen Real Madrid en plaatsing voor de volgende ronde ging het aandeel van de Amsterdammers de dag nadien met zo'n 10 procent omhoog.

Voetbalbelegging scoorde sowieso goed

De econoom en financieel onderzoeker wijst erop dat wie niet op de uitslag kan of durft te anticiperen ook kan besluiten om in een bredere voetbalindex te beleggen. "De zogenaamde STOXX Europe Football behaalde over de afgelopen 52 weken een rendement van bijna 11 procent." Naast Juventus en Ajax belegt deze index ook in aandelen onder meer Celtic, Galatasaray en Benfica.

Dat was in ieder geval duidelijk meer dan de STOXX 600, bestaande uit 600 vooraanstaande Europese aandelen van ABN Amro tot Zalando, die over het afgelopen jaar een groei van iets meer dan 3 procent realiseerde.

"Of dit ook het komend jaar het geval zal zijn is uiteraard de vraag", stelt Veerman. "Want net als op het veld geldt ook voor veel dingen op de beurs: de bal is rond."

Wat denkt u?

Nieuws voor Sport Lisboa e Benfica-Futebol SAD

Meer nieuws

Analisten over Sport Lisboa e Benfica-Futebol SAD

meer analisten

Invoer toevoegen

pagehit