Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TESLA 29-5-2019 15:42:00

Opmerkelijk: 'Elektrische automaker Tesla wordt binnen een jaar overgenomen'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Dit is het jaar waarin Tesla wordt overgenomen. Afgelopen maart deed ondernemer en hoogleraar marketing Scott Galloway deze behoorlijk boude uitspraak. Maar de kans dat zijn voorspelling uitkomt, neemt toe. Galloway voorzag eerder dat supermarkt Whole Foods door Amazon zou worden ingelijfd.

De aandelenkoers van Tesla is meer dan 35 procent gedaald in 2019. Beleggingsanalisten op Wall Street vragen zich af of de belangstelling van autokopers voor Tesla's op zijn retour is.

"Beleggers krijgen onderhand genoeg van Tesla," aldus Scott Galloway op 24 mei tijdens een Recode Podcast met Kara Swisher. Galloway werd bekend omdat hij de overname van supermarktketen Whole Foods door Amazon goed voorspelde in 2017. Business Insider beschrijft zijn denktrant. Galloway voorspelt nu dat het aandeel Tesla binnen een jaar onder de 100 dollar staat. De koers van het aandeel ligt nu iets onder de 200 dollar. Bij een verdere daling zal Tesla vast en zeker overgenomen worden, meent Galloway.

Wie oh wie zal het zijn?

Belangstelling zal er zeker zijn, want hij ziet wel dat Tesla interessante technologieën heeft ontwikkeld. Tesla heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar door Business Insider.

De meeste autofabrikanten hebben niet genoeg geld om tientallen miljarden dollars voor Tesla neer te kunnen tellen. De huidige marktwaarde van Tesla ligt bij een koers tegen de 190 dollar rond de 35 miljard dollar. Als de koersval die Galloway voorziet werkelijkheid wordt, daalt ook het prijskaartje voor een overname ook flink.

Stel dat Tesla voor 20 tot 25 miljard dollar kan worden gekocht, dan nog is de spoeling voor mogelijke overnemende partijen erg dun. Misschien kunnen Toyota of Daimler Benz Tesla het bedrijf van Elon Musk kopen. Maar dat zou zelfs voor die ondernemingen een enorme gok zijn, denkt Galloway.

Het wordt dan een alles-of-niets gok. Een overname door een technologiebedrijf ligt meer voor de hand. Er gaan ook al jaren geruchten dat Apple al eens een bod op Tesla heeft uitgebracht.

Zou Amazon het wagen?

Wel merkt Galloway op dat techreuzen wel twee keer zullen nadenken vóór ze in een onderneming investeren die lage winstmarges haalt met zijn producten. Of stappen ze toch over dat bezwaar heen? Misschien zou Google de elektrische auto's kunnen gaan zien als een platform voor extra advertentie-inkomsten.

Jeff Bezos, de topman van Amazon, liet laatst al blijken geïnteresseerd te zijn in de auto-industrie. Zijn onderneming heeft een aanzienlijke investering gedaan in Rivian. Dit nieuwe bedrijf bouwt elektrische SUV's. Amazon heeft ruim voldoende geld op de bank om nóg een aankoop te doen. Volgens de laatste bedrijfscijfers heeft Amazon 17 miljard dollar op de bank staan.

"Tesla is een groot merk en het is een geweldig product", zegt Galloway over Tesla. Hij voegt eraan toe dat de belangrijkste vier Amerikaanse automakers Tesla waarschijnlijk niet zullen kopen. "Ze hebben het geld niet."

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tesla

17-7-2019 Tesla Morgan Stanley
3-7-2019 Tesla Underweight JP Morgan Chase & Co.
3-7-2019 Tesla Underperform Credit Suisse Group
3-7-2019 Tesla Sell Goldman Sachs Group Inc.
1-7-2019 Tesla Underperform Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tesla 227,80 -0,96% Tesla
pagehit