Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
WINSTALARM 10-10-2019 10:08:00

Philips voelt de impact van de handelsoorlog: 'Winstalarm werkt wel degelijk door in 2020'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Ook doet Philips een afschrijving van 78 miljoen euro. Volgens de onderneming is dat een erfenis van een eerdere overname.

In een verklaring wijst Philips ook op de lagere productie in fabrieken om de voorraden te verminderen. Pogingen om de negatieve impact te verzachten, pakten volgens het bedrijf ook niet geheel volgens plan uit.

Het aandeel van Philips werd op donderdagochtend in de verkoop gegooid door beleggers. Rond tien voor tien stond de koers ruim 8 procent lager op 38,01 euro. Volg hier de actuele bewegingen.

Nog meer niet immuun

Topman Frans van Houten noemde de dalende marges bij de betreffende divisie teleurstellend. Over de prestaties van Diagnosis & Treatment en Personal Health was hij wel te spreken, al zijn ook die divisies volgens hem niet immuun voor handelsperikelen.

Connected Care is de divisie die onder meer oplossingen bedenkt voor het effectief leveren van informatie tussen arts en patiënt. Bij het onderdeel valt de winstmarge naar verwachting 4,5 procentpunt lager uit. Dat is volgens de onderneming deels als gevolg van de hogere tarieven. Verder rekent Philips op een vermindering van de licentie-inkomsten bij het segment Other van 20 miljoen euro.

Anders dan bij andere Philips-divisies zijn bij Connected Care maatregelen om de impact te verzachten minder eenvoudig door te voeren. Van Houten wijst op het verschil met Personal Health waar veel meer massaproductie plaatsvindt en een enkele maatregel een groter effect kan hebben.

Zijn eerste keer

Het is voor Van Houten de eerste keer in circa vijf jaar dat hij met een dergelijke boodschap naar buiten moet komen. Hij wil daar naar eigen zeggen geen gewoonte van maken, maar stelt ook dat de toekomst ongewis is. "We doen bij Philips aan scenarioplanning, maar de precieze impact van de aanhoudende handelsoorlog laat zich niet voorspellen".

Philips gaat voor het derde kwartaal uit van een totale omzet van 4,7 miljard euro. Daarmee zou de onderneming een vergelijkbare omzetgroei van 6 procent hebben behaald. Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit op 583 miljoen euro.

De groei van het aantal nieuwe orders zal in het derde kwartaal vlak zijn, na een groei van 11 procent een jaar eerder. Voor volgend jaar rekent Philips op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent. Philips publiceert zijn definitieve kwartaalcijfers op 28 oktober.

Winstalarm werkt door in 2020

Dat Philips met een winstwaarschuwing op de proppen kwam, betekent voor de onderneming dat het dit jaar niet aan zijn margedoel van 15 procent zal komen. Kenners van Berenberg stellen dat de handelsupdate van het zorgtechnologieconcern een "erkenning lijkt te zijn", dat het ook niet aan zijn doelen voor 2020 zal voldoen.

Philips ziet voor dit jaar een maximale margeverbetering van 13,3 procent dit jaar. Voor 2020 zal de impact volgens de onderneming gering zijn. Berenberg wijst er op dat de negatieve bijstellingen bij Connected Care voor dit jaar en volgend jaar beperkt kunnen uitpakken, als Philips aan zijn bijgestelde doelen zal voldoen.

Tekorten kunnen volgens de kenners worden gecompenseerd door een te verwachten verbetering van de margedoelen op de middellange termijn. Deze worden in de eerste helft van 2020 vastgesteld. De problemen bij de Philips-divisie zijn volgens Berenberg op te lossen, maar daarvoor zijn organisatorische en structurele veranderingen nodig.

Omslag in uitstekende staat van dienst

ING spreekt van een negatief bericht. Volgens ING-analisten kon Philips de laatste jaren juist bogen op een uitstekende staat van dienst als het gaat om winstverbeteringen.

Berenberg hanteert echter toch een 'buy'-advies op het aandeel van Philips, waar ING een 'hold'-advies heeft op het aandeel.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Philips N.V.

16-10-2019 Philips Buy HSBC
14-10-2019 Philips Buy UBS AG
11-10-2019 Philips Goldman Sachs Group Inc.
11-10-2019 Philips Buy Deutsche Bank AG
11-10-2019 Philips Overweight Barclays Capital
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Philips N.V. 39,07 0,00% Philips N.V.
pagehit