Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
10-1-2019 19:48:45

Powell bezorgd over zwakkere wereldeconomie

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, maakt zich vooral zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Dat liet hij weten op een bijeenkomst in Washington. Volgens Powell kan de Amerikaanse centrale bank geduldig en flexibel zijn met zijn rentebeleid.

De centralebankpresident verklaarde dat de Fed een afwachtende houding zal aannemen en voorlopig de situatie zal aankijken. Daarbij wordt bekeken hoe de wereldwijde economische risico's invloed hebben op de Amerikaanse economie, aldus Powell. ,,We zullen geduldig zijn en wachten en kijken'', aldus de Fed-voorzitter. Overigens zei hij dat de financiële markten pessimistischer zijn over een mogelijke economische recessie dan de Fed.

Woensdag kwamen de notulen van de beleidsvergadering van december naar buiten. Toen krikte de Fed de rente verder op. Uit die notulen bleek dat veel beleidsmakers van de centrale bank vinden dat de Fed geen haast hoeft te maken wat betreft het verder ophogen van de rente.

Korte termijn

Verder zei Powell dat de shutdown van de Amerikaanse overheid waarschijnlijk weinig impact zal hebben op de economie op de korte termijn. Wel heeft de Fed een minder duidelijk beeld van de economie zonder cijfers over bijvoorbeeld de groei en winkelverkopen van het ministerie van Handel. Die worden niet gepubliceerd vanwege de shutdown. Op langere termijn kan de gedeeltelijke stillegging van de overheid wel negatieve gevolgen hebben voor de economie, aldus Powell.

Hij liet verder weten dat de Fed zal doorgaan met het afbouwen van de balans. Die zal uiteindelijk ,,substantieel'' lager zijn, aldus Powell. Daarnaast stoort Powell zich niet aan de kritiek op de Fed van president Donald Trump, die verschillende malen uithaalde over de renteverhogingen. Volgens Powell worden bij het rentebeleid geen politieke factoren meegewogen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit