Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ACTIVISME 18-7-2017 10:10:28

Procter & Gamble moet de grootste scalp aller tijden worden voor activisten


Fotobron: Procter & Gamble, finanzen.nl

Het is het grootste gevecht ooit van activistische aandeelhouders. Procter & Gamble is een gigant op de markt van consumenten- en verzorgingsproducten en heeft een marktwaarde van 222 miljard dollar, ruim 50 miljard euro meer dan Unilever.

Nog nooit is er een zogenoemde 'proxy fight' gestart tegen een dusdanig groot bedrijf door activistische aandeelhouders. Bij zo'n gevecht slaan meerdere aandeelhouders van een bedrijf de handen ineen om een van hen in het bestuur te stemmen. In dit geval zou dat Nelson Peltz van Trian zelf moeten worden.

Hoe uitzonderlijk het is dat een groot bedrijf als P&G een aanval krijgt te verwerken blijkt wel uit cijfers van The Wall Street Journal. Voor P&G was Time Warner in 2006 namelijk het grootste bedrijf dat een 'shareholder vote'. Time Warner is 86 miljard dollar waard, nog geen 40 procent van P&G's omvang.

Er moet meer winst komen

Het probleem van P&G is volgens de activistische investeerders dat het concern te weinig winstgroei laat zien. Een beetje het probleem van alle bedrijven in de sector 'consumer staples', alledaagse consumentenproducten. Unilever zelf staat sinds het afgewezen bod van Kraft Heinz ook onder druk om een hogere winstgroei te realiseren.

Maar het probleem van P&G is dat het zelfs binnen de eigen sector een tegenvallende investering is. De laatste tien jaar heeft het een slechter rendement dan de S&P 500 en de sector consumer staples op zich. Over de afgelopen 12 maanden staat er een rendement van 4 procent inclusief dividend, versus 16 procent voor de S&P 500 als geheel.

Procter & Gamble in de afgelopen vijf jaar op de beurs, de S&P 500 steeg in die tijd met bijna 80 procent.

Trian wil graag zelf een bestuurszetel om 'een handje te helpen' het bedrijf richting die winstgroei te duwen. Maar dat kreeg het niet voor elkaar in samenspraak met P&G. Dus wordt er nu gekozen voor de confrontatie.

Een heel harde confrontatie wordt dat overigens waarschijnlijk niet. Trian en Peltz zijn er niet op uit om het bedrijf bijvoorbeeld op te breken of de rest van het bestuur naar huis te sturen. Het wil wel helpen met het snijden in de kosten en het opnieuw op poten zetten van het management. Tenminste, zo verkoopt Trian het zelf.

De grootste uitdaging van Trian en Peltz wordt het overtuigen van andere aandeelhouders van deze stap. Trian heeft zelf maar een belang van zo'n 1,5 procent en heeft dus steun nodig. Het zal medestanders moeten vinden die ook denken dat Peltz wat toe kan voegen aan het bestuur van P&G. In het voordeel van Peltz spreekt dat hij meer ervaring heeft met dit soort klusjes. Eerder zat hij bijvoorbeeld al in het bestuur van bedrijven als Mondelez en Heinz.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Procter & Gamble Co.

23-10-2019 Procter & Gamble Buy Goldman Sachs Group Inc.
30-7-2019 Procter & Gamble RBC Capital Markets
23-4-2019 Procter & Gamble Neutral Credit Suisse Group
23-4-2019 Procter & Gamble Neutral Goldman Sachs Group Inc.
23-1-2019 Procter & Gamble Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Procter & Gamble Co. 120,65 1,16% Procter & Gamble Co.

Indices in dit artikel

S&P 500 3.094,04
0,07%
pagehit