Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 13-9-2019 19:08:00

Ralf op de Weegh: 'Miljonair worden dankzij het achtste wereldwonder'


Fotobron: BeSmart Vermogensbeheer

Door Ralf op de Weegh, oprichter en managing partner van BeSmart Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - Voor de oudejaarstrekking van de Staatsloterij worden ieder jaar ruim 6 miljoen loten verkocht en de Nationale Postcodeloterij zegt circa 3 miljoen deelnemers te hebben. Grote kans dat u ooit in uw leven heeft meegedaan aan een loterij om een mooie geldprijs in de wacht te slepen.

De kans dat u de hoofdprijs wint is echter zo klein, dat de meeste dromen uiteindelijk gewoon dromen blijven. Toch zijn de redenen om miljonair te worden of in ieder geval financieel onafhankelijk vaak realistischer van aard. Met als resultaat een goede, onbezorgde oude dag, eerder stoppen met werken of de dingen te doen die u echt leuk vindt.

Lekker saai maar effectief

Om financieel onafhankelijk te worden of zelfs miljonair moet u vooral verder lezen. Geluk doet niet ter zake. Discipline en tijd wel. Toegegeven het is een beetje saai. Albert Einstein noemde het ooit het achtste wereldwonder. Ik doel op het samengestelde interest ofwel het rente-op-rente effect.

Wanneer u elke maand geld in een oude sok stopt dan groeit uw vermogen lineair. Ontvangt u echter over dit geld ook rente en het volgende jaar ook over de eerder ontvangen rente weer rente, dan groeit uw vermogen niet lineair maar exponentieel.

Na verloop van tijd (een lange tijd dat wel) zullen deze opgestapelde winsten een vlucht nemen en ontwikkelt uw vermogen zich razendsnel. Lineaire ontwikkeling snappen wij mensen wel, exponentiële ontwikkeling gaat echter ons brein te boven.

Laat dit vraagstuk tot u doordringen

Een keuzevraagstuk uit het boek 'De kunst van het heldere denken' illustreert dit mooi: u krijgt de keuze: [A] Ik schenk u de komende dertig dagen elke dag duizend euro of [B] Ik schenk u de eerste dag één cent, de volgende dag twee cent, de derde dag 4 cent, de vierde dag 8 cent enzovoorts.

Wat kiest u? Optie A klinkt aantrekkelijker waarschijnlijk. Toch heeft u na 30 dagen bij optie A zo'n 30.000 euro ontvangen, terwijl optie B u meer dan 5 miljoen euro oplevert.

Uit bovenstaande beschrijving van de techniek kunt u opmaken dat voor het succesvol toepassen deze strategie een aantal zaken nodig is: geld, tijd en rendement. Allereerst zult u periodiek een bepaald bedrag op zij moeten leggen. U zult dus uw inkomsten moeten verhogen of besparen op uw uitgaven.

Daarna zal de tijd en het rendement zijn werk doen. Met een spaarrekening, die vandaag de dag (nagenoeg) niet rendeert of binnen afzienbare tijd zelfs negatief zal renderen zult u dus niet uit de voeten kunnen. Ondanks de verwachte nieuwe belastingplannen, waarbij beleggers meer belasting gaan betalen in Box 3, is er voor deze strategie geen andere oplossing dan te investeren.

Het voorbeeld Warren Buffett

Superbelegger Warren Buffett (1930) is het mooiste voorbeeld van hoe samengestelde interest kan uitpakken. Hij begon op de middelbare school al met investeren en alles wat hij verdiende investeerde hij weer.

Hij woont nog steeds in hetzelfde huis en houdt beleggingen soms decennialang aan. Maar het meest opmerkelijke is dat hij het grootste deel van zijn vermogen na zijn zestigste levensjaar behaalde door het effect van samengestelde interest.

Stel u begint aan het begin van uw werkzame carrière (25 jaar) met het opzij zetten van een bedrag van 450 euro per maand. Veertig jaar later is dit bedrag door inflatie opgelopen tot ongeveer 950 euro per maand. U besluit hiermee te gaan beleggen en verwacht een gemiddeld rendement (inclusief dividend) van 6,5 procent per jaar te behalen.

Uw (zuinige?) en besparende levensstijl en de beleggingen hebben, mede door het rente-op-rente effect, en rekening houdend met belastingen, geresulteerd in een eindkapitaal van 1.027.426 euro. U kunt dan straks van een onbezorgde oude dag gaan genieten. Het geld dat u over de jaren heeft ingelegd is totaal 317.000 euro.

Een instrument om zelf aan de gang te gaan

Bekijk de onderstaande grafiek voor de mogelijke ontwikkeling van uw vermogen. Let vooral op de ontwikkeling van het vermogen aan het einde van de periode door het rente-op-rente effect.

Door structureel en gedisciplineerd periodiek een vast (of groeiend) bedrag te investeren zal dit op de lange termijn (vaak meer dan dertig jaar om optimaal te profiteren van het rente-op-rente effect) uitgroeien tot een mooi eindbedrag.

Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een vermogen. Op BerekenHet.nl staat een mooie tool waarmee u zelf uw potentieel eindkapitaal kunt berekenen afhankelijk van uw inleg, tijd en verwacht rendement.

Ralf op de Weegh is oprichter en managing partner van BeSmart Vermogensbeheer. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit voor eigen rekening posities in ETFs.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit