Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
START-UPS 14-10-2019 11:56:00

Record aan investeringen in Europese start-ups, maar minder beursgangen door overvloed aan durfkapitaal


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De voor bij 10 miljard dollar gedane investeringen is ruim 50 procent meer dan in het derde kwartaal van 2018. Het aantal transacties liep echter fors terug, van 1232 naar 777. In Europa stonden met name fintech, mobiliteit en biotech in de belangstelling van investeerders en waren vooral Duitse en Britse start-ups in trek.

Zo werd 564 miljoen dollar geïnvesteerd in het Duitse FlixMobility, het moederbedrijf van Flixbus en FlixTrain, ontving de Duitse neobank N26 een investering van 470 miljoen dollar en haalde het eveneens Duitse biotechbedrijf BioNTech 325 miljoen dollar op.

Opmerkelijk verschijnsel

"De belangstelling voor Duitsland is opmerkelijk", zegt Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances. Horn: "Zeker gezien de krimp die de Duitse economie op dit moment doormaakt en de onzekerheid die dit tot gevolg heeft, met name in de automobielbranche en de bancaire sector."

Desondanks ziet hij dat durfinvesteerders veel vertrouwen hebben in de economische vooruitzichten. "De huidige dip zorgt bij veel traditionele bedrijven voor druk om hun businessmodellen grondig te herzien en kan wel eens gaan zorgen voor forse technologische investeringen."

Wereldwijd werd in het derde kwartaal van dit jaar werd voor een bedrag van 55,7 miljard dollar in startende ondernemingen geïnvesteerd. In het tweede kwartaal van 2019 waren investeerders nog goed voor een bedrag van 64,9 miljard dollar. Ook het aantal transacties liep fors terug, van 5138 tot 4154.

Handelsoorlog tempert investeringen in Azië

De Verenigde Staten was goed voor de helft van alle investeringen: 28,2 miljard dollar. De investeringen in Azië daalden van 18,6 miljard dollar in het tweede kwartaal naar 14,9 miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar.

"Zorgen over de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten spelen hierbij een belangrijke rol alsmede de gematigde groei van de Chinese economie", aldus Horn. "Het land kende de afgelopen drie maanden dan ook geen enkele investering van meer dan 1 miljard dollar."

Hij geeft aan dat de enige investeringen van enige omvang plaatsvonden in de automobielsector. "Toyota investeerde 600 miljoen dollar in Didi Chuxing en CHJ Automotive zag 530 miljoen dollar geïnvesteerd worden."

Meer unicorns en minder beursgangen

De beschikbaarheid van durfkapitaal in Europa is groot en zorgt er volgens Horn voor dat er steeds meer unicorns ontstaan, start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Horn: "Niet alleen bij durfinvesteerders, maar ook bij 'family offices' zit veel geld. De beschikbaarheid van kapitaal is een mogelijke verklaring voor de huidige geringe belangstelling voor een beursgang bij de bedrijven. Zij kiezen er vaker voor om zonder beursnotering te groeien."

Alleen al in het derde kwartaal zagen zeven unicorns het licht, stelt Horn, waaronder FlixMobility en Deposit Solutions in Duitsland, Acronis en Numbrs in Zwitserland, Babylon Health en CMR Surgical in het Verenigd Koninkrijk en Lighttricks in Israel.

Tijd nodig om te aarden

"Het resultaat van recente beursgangen was de afgelopen maanden wereldwijd ook gematigd", voegt Horn daaraan toe. In de Verenigde Staten koos een aantal vooraanstaande unicorns ervoor om naar de beurs te gaan, zoals Beyond Meat, Lyft, Peloton, SmileDirectClub, Uber en Zoom. "Een aantal daarvan voldeed duidelijk niet aan de verwachtingen."

En WeWork zag zelfs af van een beursgang. "Historisch gezien weten wij dat dit soort techbedrijven tijd nodig heeft om op de beurs te aarden. Het gevolg is echter dat investeerders wereldwijd met veel aandacht de langetermijnprestatie volgen van bedrijven die dit jaar naar de beurs zijn gegaan."

Horn valt het op dat de afgelopen maanden steeds duidelijker is geworden dat investeerders steeds kritischer kijken naar bedrijven die niet winstgevend zijn of een gedegen businessmodel ontberen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit