Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BANKEN 10-7-2019 15:22:00

Rekenkamer van de Europese Unie zegt dat bankenstresstest strenger moet


Fotobron: Pixabay

(AFN) - De kritiek op de stresstest voor Europese banken wordt geuit in een rapport van de Europese Rekenkamer. De rekenmeesters constateerden dat niet alle kwetsbare banken in de EU vorig jaar waren opgenomen in de test, zonder namen te noemen.

Ook deugde de geografische spreiding niet. De vijftien landen, waaronder Nederland, waar in totaal 48 banken werden getest, liggen vooral in Noord- en West-Europa.

Nationale toezichthouders

Zwakkere landen kregen met minder ernstige scenario's te maken, constateerden de controleurs. In het ongunstigste scenario waren de gesimuleerde economische schokken lichter dan die tijdens de financiële crisis in 2008 echt plaatsvonden.

Ze vonden ook dat de Europese Bankautoriteit (EBA) sterk op de nationale toezichthouders vertrouwden bij het ontwerp en de uitvoering van de test. De rekenkamer pleit ervoor dat de EBA haar toezicht op de tests versterkt en daar de middelen voor krijgt.

Ongunstige scenario's

De EBA werd in 2010 opgericht met als doel de financiële stabiliteit in de EU te handhaven en te zorgen voor een "integere, efficiënte en ordelijk werkende bankensector".

In 2011, 2014, 2016 en 2018 heeft zij stresstests verricht waarbij bijvoorbeeld een ernstige recessie, een beurscrash of een verlies van vertrouwen werd nagebootst en de robuustheid van de banken daartegen werd onderzocht. In de test van vorig jaar werd een drie jaar durend economisch ongunstig scenario geprojecteerd met onder meer hoge werkloosheid.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ING Group

11-7-2019 ING Group Goldman Sachs Group Inc.
9-7-2019 ING Group Hold HSBC
4-7-2019 ING Group Overweight JP Morgan Chase & Co.
19-6-2019 ING Group Buy Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG (Berenberg Bank)
14-6-2019 ING Group Underweight Barclays Capital
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ING Group 10,27 1,97% ING Group
pagehit