Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ALARMBELLEN 9-10-2019 14:01:00

Robeco: 'Dienstenindex is een betere indicator dan de productie-index'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Door de zwakke cijfers van grote geïndustrialiseerde landen zijn veel beleggers nerveus geworden. De Duitse Ifo-index bereikte het laagste punt sinds 2012 en de Chinese inkoopmanagersindex (PMI) staat al sinds december op een laag niveau.

Bovendien dook de index voor het producentenvertrouwen van het Amerikaanse Institute of Supply Management (ISM) in september maar liefst twee punten onder de 50, een niveau dat wordt beschouwd als neutraal.

Waarschuwingssignalen

Bovenstaande cijfers kunnen een voorbode zijn van een recessie, zo geeft Rikkert Scholten aan. Hij is portfoliomanager Fixed Income bij vermogensbeheerder Robeco. De cijfers komen nog bovenop de inversie van de Amerikaanse yieldcurve, traditioneel hét waarschuwingssignaal voor een ophanden zijnde vertraging.

"Het is duidelijk dat de productiesector wereldwijd afkoelt", stelt Scholten. "En dat zorgt voor twijfels over de vooruitzichten voor de bredere economie en de aandelenmarkten."

Er is volgens de obligatiespecialist echter een verschil tussen de indices van de productie- en de dienstensector. De PMI voor de Amerikaanse industrie belandde onder de 48 punten en kwam uit op het laagste punt sinds juni 2009 (47,8). De PMI voor de dienstensector is ook vertraagd, maar staat nog wel boven het neutrale niveau van 50 (52,6).

Risicovollere beleggingen

Scholten: "Op basis van dit verschil zou je snel kunnen concluderen dat de dienstensector er klaarblijkelijk nog altijd beter voor staat dan de productiesector." Maar het roept ook vragen op. Welke ISM-index is leidend? En wat betekent dit voor risicovollere beleggingen in de komende tijd?

"We hebben geprobeerd deze vraag te beantwoorden door te kijken naar het historische rendement van de S&P 500 Index en de ontwikkeling van de spread op Amerikaanse investment grade-bedrijfsobligaties tijdens eerdere periodes met een negatief verschil van ten minste vijf punten tussen de ISM-index voor de productiesector en die voor de dienstensector", zegt Scholten.

Hij geeft aan dat dit onder meer het geval was in het tweede kwartaal van 2015 en het vierde kwartaal van 2012. "In totaal hebben we zeven van zulke periodes gevonden vanaf 1995. In deze periodes was sprake van enig negatief effect op het rendement van aandelen."

Het gemiddelde rendement (jaar-op-jaar) van de S&P 500 koelde af van zo'n 9 procent in de zes maanden voordat het verschil werd bereikt, naar 1 procent in de zes maanden daarna. "Gemiddeld genomen duurde de periode van matiging in rendement echter niet lang, want na twaalf maanden lag het gemiddelde rendement van de S&P 500 alweer op 5 procent."

Scholten ziet een vergelijkbaar patroon in de creditspreads. "In het verleden ging de waarschuwing van de productie-ISM gepaard met uitlopende spreads op Amerikaanse investment grade-bedrijfsobligaties. Maar als we 2008 buiten beschouwing laten, bleef de gemiddelde spreadstijging na zes maanden beperkt tot zo'n 20 basispunten."

Maar productie-index moet niet worden genegeerd

Uit analyse van Robeco blijkt dat bij een groot verschil tussen beide ISM-indices de kans groter is dat de productiesector de dienstensector omhoog volgt dan andersom. Dat terwijl de ISM-index van de productiesector meer aandacht krijgt, maar dat is simpelweg omdat deze langer bestaat.

Volgens Scholten betekent dit niet dat beleggers de ISM-index voor het productievertrouwen links kunnen laten liggen. "De productiesector heeft nog altijd veel invloed op de volatiliteit van de economische cijfers. De huidige voorraadcorrectie in de Verenigde Staten is daar een mooi voorbeeld van."

Hij vervolgt: "Daarnaast blijkt uit de historische cijfers dat waarschuwingen vanuit de productie-index wel degelijk gepaard gingen met afkoelende aandelenrendementen en uitlopende creditspreads.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit