Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 5-7-2019 19:00:00

Ryan Dodd: 'Beleggers betalen de prijs voor slecht beheerde IT-systemen'


Fotobron: Cyberhedge

Door Ryan Dodd, Chief Executive Officer van Cyberhedge

(finanzen.nl) - Niet elke Chief Executive Officer is zo dapper als Ed Bastian, de voorman van de luchtvaartmaatschappij Delta Airlines. Onlangs gaf hij publiekelijk toe: "Digitale technologie is een van de grootste zakelijke risico's van dit moment. Misschien wel de grootste. Ik besteed er meer aandacht aan dan me lief is, en soms lig ik er zelfs wakker van."

Het is niet zo gek dat airlines zenuwachtig worden van technologische ontwikkelingen. Want als het mis gaat, gaat het écht goed fout. Kijk maar naar het tot voor kort succesvolle luchtvaartbedrijf Boeing. Niet alleen zijn de softwarefouten van de 737 MAX verantwoordelijk voor twee afschuwelijk crashes, het zorgde ook voor verstoorde relatie met klanten en investeerders. Met als gevolg Boeings huidige financiële crisis.

De impact van een aanval met ransomware

Een andere sector die de impact van technologische problemen ondervond is de voedselindustrie. Twee jaar geleden werd de wereldwijd opererende voedingsmiddelengigant Mondelez getroffen door een aanval met de ransomware-variant NotPetya.

Als gevolg hiervan kon het bedrijf in de laatste vier dagen van zijn tweede kwartaal geen facturen verzenden of producten op transport te zetten. Volgens beursdata verloor Mondelez in het jaar na het beveiligingsincident voor 9 miljard euro aan aandeelhouderswaarde ten opzichte van de rest van de Amerikaanse beurs.

Dit komt neer op 15 procent van de totale marktkapitalisatie. Uit deze verliezen blijkt wel hoe sterk producenten van consumentengoederen tegenwoordig afhankelijk zijn van digitale technologie. Zonder die technologie worden zelfs basisactiviteiten moeilijk.

Krijg zicht voordat het te laat is

Alle sectoren nemen in meer of mindere wijze deel aan de digitale transformatie. Dat is mede te zien aan de IT-activa, deze zijn uitgegroeid tot de belangrijkste aanjager van aandeelhouderswaarde. Immateriële activa (en met name in eigen beheer ontwikkelde technologie) staan aan de basis van naar schatting 80 procent van alle S&P 500-ondernemingen.

Deze digitale activa omvatten alles van software en databases tot technische optimalisatie van bedrijfsprocessen en R&D. Helaas worden ze gemakkelijk over het hoofd gezien, omdat ze voor het oog onzichtbaar zijn.

Juist voor beleggers is het van groot belang na te gaan hoe bedrijven hun IT-omgeving beheren. De reden is overduidelijk: de enorme geldelijke waarde en het bedrijfskritische karakter van technologie worden vaak pas voor iedereen duidelijk wanneer het te laat is. Oftewel, zodra een beveiligingsincident heeft plaatsgevonden.

Miljarden aan aandeelhouderswaarde is verdampt

Wat betekent deze transformatie nu precies voor beleggers? Het feit dat Environmental, Social & Governance (ESG) de mainstream heeft bereikt is in dit verband een nuttig aanknopingspunt. De kwaliteit van ESG-data is de afgelopen jaren sterk verbeterd, en beleggers worden zich steeds meer bewust van het belang hiervan.

Hierdoor is ESG uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Dit zien we dit jaar onder meer terug in de introductie van financiële producten zoals groene obligaties. Beleggers doen immers waar zij het beste in zijn: marktinstrumenten benutten voor het ondervangen van groeiende macrorisico's zoals klimaatverandering.

Technologische calamiteiten zoals bij Mondelez en Boeing tonen welke risico's de digitale transformatie met zich meebrengt. Niet alleen bedrijven, maar ook aandeelhouders betalen de prijs voor slecht gemanagede van IT-systemen.

Voor beleggers is het daarom zaak om bij hun evaluatie van risico's rekening te houden met gebrekkig beheer van technologie. De afgelopen twaalf maanden is hierdoor namelijk voor ruim 35 miljard euro aan aandeelhouderswaarde verdampt.

Toch kijken veel beleggers niet kritisch naar mogelijke IT-risico's bij bedrijven. Wellicht omdat de markt de door technologie aangejaagde productiviteit en winstgevendheid voortdurend toejuicht.

Uitgegroeid tot een systeemrisico

Technologie is vanwege haar toenemende belang uitgegroeid tot een systeemrisico dat regelmatig in één adem wordt genoemd met klimaatverandering als grootste gevaar voor het bedrijfsleven en de wereldeconomie.

Maar er is ook goed nieuws: de kwaliteit van data over cyberrisico's is verbeterd, en dat geldt ook voor ons begrip van de waarde van immateriële activa. Recentelijk werden de Cyber Governance Indexes gelanceerd. Deze laten op basis van harde marktdata zien dat cybergovernance (oftewel op een juiste manier omgaan met technologie) van invloed is op de aandeelhouderswaarde.

Vijfsterrenbedrijven in de Europese Unie blijken bijna 8 procent beter te presteren dan bedrijven met een waardering van slechts één ster. Binnen alle ontwikkelde markten is sprake van een vergelijkbaar beeld. Deze bevindingen zijn gebaseerd op metingen en waarderingen van 5000 bedrijven in alle sectoren. Ze vormen een extra bewijs voor de enorme financiële waarde die niet-technologische bedrijven uit technologie putten.

Passend binnen een breder plaatje

De verliezen van aandeelhouderswaarde bij Mondelez, Boeing en ook Marriott (stuk voor stuk niet-technologische bedrijven) zijn geen op zichzelf staande incidenten, maar passen binnen een breder plaatje.

Want als technologie niet een steeds prominentere invloed zou uitoefenen op de beurswaarde van niet-technologische bedrijven, dan zou de (in)effectiviteit van het beheer van technologie niet steevast gevolgen voor hun koersprestaties moeten hebben.

Maar dit is juist keer op keer wel het geval. Dit inzicht dringt ook door in de beleggerswereld. De belegger die inziet hoe groot het effect is van cyberrisico's op de waarde van zijn portefeuille én daar actie op onderneemt, trekt uiteindelijk aan het langste eind.

Ryan Dodd is oprichter en Chief Executive Officer van het analysebedrijf Cyberhedge. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Mondelez

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Boeing Co. 354,41 4,24% Boeing Co.
Delta Air Lines Inc. 57,96 -0,09% Delta Air Lines Inc.
Marriott Inc. 128,19 -0,12% Marriott Inc.
Mondelez 54,51 0,39% Mondelez
pagehit