Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 21-3-2019 11:50:00

Ryan Dodd: 'Datalekken zijn rampzalig voor de aandeelhouderswaarde'


Fotobron: Cyberhedge

Door Ryan Dodd, Chief Executive Officer van Cyberhedge

(finanzen.nl) - Steeds meer bestuurders realiseren zich hoezeer datalekken de bedrijfsvoering kunnen verstoren. En dat beperkt zich niet tot het verlies van klantengegevens of het ontslag van werknemers. De bewustwording onder bedrijven en beleggers groeit, ten dele door het feit dat er meer datalekken worden gemeld.

Daarnaast komt er meer informatie beschikbaar die aantoont dat bedrijven die cyberrisico's effectiever beheren dan hun branchegenoten, beter presteren dan de markt. Het wordt tijd dat beleggers de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven actiever aansporen om hun governanceprocessen rond digitale risico's te verbeteren.

Cyber goverance is gedegen management

Beursgenoteerde ondernemingen die een gedegen en proactief beheer van risico's ten aanzien van hun digitale bedrijfsmiddelen aan de dag leggen, kunnen er van op aan dat hun beurswaarde in de toekomst verder zal toenemen. Wat gebeurt er als een organisatie niet inziet dat het beheer van cyberrisico's een key performance indicator is voor de algehele bedrijfsprestaties?

Laten we kijken naar enkele internationale bedrijven die de afgelopen jaren grootschalige datalekken bekend maakten. Bijvoorbeeld TalkTalk, Maersk en Equifax, zij rapporteerden tientallen tot honderden miljoenen dollars aan financiële schade. Maar daar blijft het niet bij.

Om een begrip te krijgen van de volledige schadeomvang moeten we kijken naar het verlies aan aandeelhouderswaarde ten opzichte van branchegenoten ná de bekendmaking van een datalek. Zo maakte Maersk melding van een kostenpost van circa 300 miljoen dollar als gevolg van een datalek.

Het verlies voor aandeelhouders bedroeg na zes maanden tijd daarentegen zo’n 7 miljard dollar. En erger nog: het kan zes tot negen maanden duren om het koersverlies ten opzichte van branchegenoten in te halen.

Financiële gevolgen zijn enorm

De financiële gevolgen van cyberrisico's zijn enorm, laat ook een recent rapport Accenture zien. Dit adviesbureau schat de kosten op 5,2 biljoen dollar in de komende vijf jaar.

De bovenstaande grafiek laat zien dat de markt reageert op de reputatieschade als gevolg van een gebrekkig beheer van technologie en data. Daaruit blijkt dat de financiële schade in het niet valt bij het verlies aan aandeelhouderswaarde.

Deze trend zal zich in 2019 voortzetten vanwege de toenemend regelmaat van openbaarmakingen van datalekken als gevolg van de bekrachtiging van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en het strengere toezicht op databescherming in Europa.

Regie nemen biedt beleggers kansen

De regie nemen over het beheer van cyberrisico's biedt beleggers kansen. Het jaar 2018 was een moeilijk jaar voor investeerders en vermogensbeheerders. Het rendement bleef maar liefst 30 procent bij de markt achter.

De druk op hun commissies dwong hen om hun verdienmodel te herzien. Klanten, en nu ook toezichthouders, beginnen steeds vaker te vragen waarom er zoveel commissie moeten worden betaald terwijl significant rendement uitblijft.

Maar er is licht aan de horizon. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een actieve betrokkenheid bij beursgenoteerde bedrijven bevorderlijk is voor de aandelenkoersen op de lange termijn. En er is geen betere tijd om activistisch belegger te worden en je te mengen in het beheer van cyberrisico's dan vandaag.

Wat kan een belegger doen?

Beleggers moeten met bestuurders van bedrijven aan tafel zitten en eisen dat zij effectiever omgaan met de digitale risico's die direct van invloed zijn op de beurswaarde.

Vragen die zij onder meer kunnen stellen zijn: "Wat is het zwakste punt in het programma voor het voorkomen van bedrijfsverstoringen?", "Wat zijn de belangrijkste tekenen dat een bedrijf aan een datalek ten prooi zal vallen?", en "Welke maatregelen kunnen we treffen om ervoor te zorgen dat een datalek uitblijft?"

Investeerders en vermogensbeheerders kunnen tijdens dit proces een belangrijke taak van hun lijstje afstrepen: het tonen van leiderschap en onderscheidend vermogen ten aanzien van een probleem dat zal bepalen wie de winnaars en verliezers binnen een markt zullen zijn.

Technologie creëert zowel waarde als risico's. Een juiste omgang met IT zal essentieel blijken voor de aandeelhouderswaarde op de lange termijn. En dat is belangrijk, want er staat het bedrijfsleven dit jaar namelijk 5,2 biljoen dollar aan financiële schade te wachten.

Ryan Dodd is oprichter en Chief Executive Officer van het analysebedrijf Cyberhedge. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over A.P. Moeller - Maersk A-S (B)

17-10-2019 AP Moeller - Maersk A-S (B Neutral Goldman Sachs Group Inc.
1-10-2019 AP Moeller - Maersk A-S (B Buy HSBC
12-9-2019 AP Moeller - Maersk A-S (B Buy Goldman Sachs Group Inc.
11-9-2019 AP Moeller - Maersk A-S (B Buy Jefferies & Company Inc.
9-9-2019 AP Moeller - Maersk A-S (B Buy Jefferies & Company Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

A.P. Moeller - Maersk A-S (B) 8.590,00 7,75% A.P. Moeller - Maersk A-S (B)
Equifax Inc. 144,94 0,18% Equifax Inc.
Marriott Inc. 122,81 1,45% Marriott Inc.
pagehit