Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ANALYSE 24-6-2019 09:54:00

Sébastien Galy: 'De kans is groot dat het komende week buigen of barsten wordt'


Fotobron: Nordea Asset Management

Door Sébastien Galy, senior macro-strateeg bij Nordea Asset Management

(finanzen.nl) - "Zeg niet dat we u niet hebben gewaarschuwd", leest men regelmatig in officiële publicaties in China. Als de Verenigde Staten de invoertarieven uitbreiden naar alle Chinese export lokt dat waarschijnlijk een devaluatie van de renminbi uit, en daarna is de kans groot op een kettingreactie. De VS gooit dan waarschijnlijk de tarieven verder omhoog en sommige fabrieken zullen China verlaten.

Het conflict tussen China en de VS is een confrontatie tussen twee giganten die naar suprematie streven. Het is dus mogelijk dat handelsoverwegingen ondergeschikt worden aan de nationale veiligheid. In de aanloop naar de G20-bijeenkomst lijkt geen van beide partijen zijn standpunt te verzachten.

De giftige uitwerking van het titanengevecht

De VS dreigt nu al de tarieven uit te breiden naar de totale Chinese export. Mogelijk volgt er een vredesgebaar, bijvoorbeeld de belofte om sojabonen te kopen, hoewel dat waarschijnlijk geen zoden aan de dijk zal zetten.

Het zou aanzienlijke gevolgen hebben voor de Chinese groei, als we ervan uitgaan dat deze momenteel ongeveer 4,5 procent bedraagt. De geschatte impact van de invoertarieven op de groei over een periode van twee jaar varieert van minder dan 1 procent tot 2 procent.

Voor Chinese producenten met een lage marge is het aftellen begonnen. Neem bijvoorbeeld een T-shirt uit China: een tariefverhoging van 25 procent betekent dat de winstmarge van Amerikaanse retailers verloren gaat, terwijl de lokale producenten waarschijnlijk amper in staat zijn om die extra kosten te absorberen.

En denk ook aan sectoren die niet weten of hun invoertarieven de komende jaren zullen worden verhoogd of verlaagd. Die gaan ook op zoek naar alternatieve productielanden, zoals Vietnam, dat zelf dreigt te worden gebrandmerkt als manipulator van wisselkoersen.

In reactie op die bedreigende situatie en de lagere exportvraag zal China zijn valuta waarschijnlijk tien procent in waarde laten dalen. Dat is niet genoeg om de terugbetaling van de dollarschulden in gevaar te brengen, maar wel genoeg om een eventuele kredietcrisis gedeeltelijk af te wenden.

Hierdoor kunnen de valuta's uit de regio Azië/Pacific dalen en kan de dollar stijgen. Landen als Indonesië zouden de import van inflatie beperken via valuta-interventies. Als gevolg daarvan neemt de vraag naar kortlopend Amerikaans schatkistpapier dan af, al heeft dit naar verwachting maar een beperkte impact.

Amerikaanse aandelen

De invoerheffingen gaan volgend jaar waarschijnlijk meer impact hebben. Dit kan zeer negatieve gevolgen hebben voor groeiaandelen zoals Apple, producenten van consumptieartikelen zoals Nike en sommige hotels.

De volatiliteit van IT-aandelen zou kunnen aanhouden in een periode waarin de markt momenteel deels uitgaat van een overeenkomst. De represailles zullen vooral gericht zijn op prestigieuze aandelen als FedEx, waartegen een onderzoek loopt, en Apple, een concurrent van Huawei.

Daarom is het waarschijnlijk verstandig om in de aanloop naar de G20-bijeenkomst te kiezen voor een meer defensieve portefeuillemix, al zijn de vooruitzichten voor groeiaandelen die door het oog van de naald weten te kruipen, positief.

Als we naar de economische context in de VS kijken, verwachten we dat de groei, die door de dienstensector wordt aangedreven, veerkrachtig zal blijven. De vertraging in China en de invoerheffingen zullen ongetwijfeld voelbaar worden voor de productiesector, maar de VS is hoofdzakelijk een diensteneconomie.

De schok zal een licht deflatoire impact hebben op de economie en door de invoertarieven zal er enige inflatie worden geïmporteerd. Dit laatste effect neemt naar verwachting toe naarmate de tarieven omhooggaan. De Fed zal dit met een brede glimlach negeren en zich steeds meer gaan richten op de aanhoudende lage inflatie.

Dit is gedeeltelijk een gevolg van de kostenbesparende maatregelen van een aantal giganten in volgroeide sectoren. Ze bezuinigen, passen zich aan en innoveren. Denk aan de bestelautomaten van McDonald's. Het zou resulteren in een productievere economie, waardoor de Fed wellicht meer rentedalingen gaat doorvoeren dan de twee die de markt op dit moment verwacht, en dat is dan gunstig voor aandelen.

Amerikaanse vastrentende effecten

Ten aanzien van Amerikaanse vastrentende effecten gaat men op dit moment uit van een recessie in 2021. Gezond verstand is soms een zeldzame deugd en vaak is het beter om met de wind mee te gaan. De Australische economie zit sinds 27 jaar in een groeifase, al geven we toe dat die gedeeltelijk te danken is aan de opkomst van China en de ondergewaardeerde valuta van het land.

De economische cyclus van de VS wordt niet aangedreven door de mijnsector, maar hoofdzakelijk door diensten, en die houden bijzonder goed stand. Het enige wat verandert, is de aard van die diensten. Na zijn opkomst begint Apple enigszins te verslappen.

Uber is volwassener geworden, maar kampt nog steeds met negatieve cashflows en de beursgang van het bedrijf blijkt geen succes te zijn. Amazon en Aldi begeven zich op de Amerikaanse retailmarkt en veroorzaken er een aardbeving, terwijl bedrijven in meer volgroeide sectoren proberen te bezuinigen en te innoveren.

Als gevolg hiervan zijn er in de VS steeds meer tekenen die wijzen op een stijgende productiviteit, een ontwikkeling die zich naar verwachting uit gaat breiden naar andere landen. Dankzij de verwachte recessie, in combinatie met een scherpe terugval van de opkomende markten, worden op absolute waarde gerichte obligatiestrategieën aantrekkelijk voor obligatiebeleggers, aangezien het afdekken van de valuta van Amerikaanse dollar luidende vastrentende effecten enige kosten met zich meebrengt.

Indiase aandelen

Dankzij de verkiezing van Narendra Modi is de politieke situatie in India stabiel. De consumentenvraag is enigszins afgekoeld door de liquiditeitscrisis, die veroorzaakt werd door de schaduwbanksector. We denken echter dat deze ontwikkeling van tijdelijke aard is nu het probleem is aangepakt.

Dankzij een opleving van de consumentenvraag, in combinatie met een breder herstel dankzij infrastructuurinvesteringen en overheidsuitgaven, zullen de winsten naar verwachting niet verder dalen. De demografische ontwikkeling en de gerealiseerde en toekomstige hervormingen hebben waarschijnlijk ook een positieve impact hebben op de groei.

Ik verwacht dan ook dat Indiase aandelen hun hoge waarderingen zullen aanhouden en uiteindelijk zullen profiteren van een herstel van de winsten, terwijl de Indiase roepi in grote lijnen stabiel zal blijven en licht zal dalen tegenover de Amerikaanse dollar.

Europese aandelen

De Europese aandelenmarkt is blootgesteld aan het risico van een terugval van de opkomende markten en de geringe kans dat de VS invoertarieven gaan opleggen. Dit is gedeeltelijk ingeprijsd.

Wat niet is ingeprijsd, is de mogelijkheid dat de Amerikaans-Chinese handelsoorlog in hevigheid toeneemt, hetgeen gevolgen heeft voor diverse economische activiteiten, uiteenlopend van Duitse auto-exporteurs tot Europese banken die actief zijn in Azië en daar een groot deel van hun inkomsten genereren.

De Europese economie doet het echter steeds beter en wordt aangejaagd door diverse landen, waar Duitsland vooralsnog geen deel van uitmaakt. Dit aanhoudende herstel zou een positieve impact moeten hebben op de winstcijfers.

De waarderingen beginnen aantrekkelijker te worden in Europa en gezien de verharding van de handelsoorlog zal deze trend waarschijnlijk doorzetten. Maar in de periode na de G20-bijeenkomst ontstaan er waarschijnlijk kansen in zowel de eurozone als de Scandinavische landen.

Europese vastrentende effecten

In dit aanvankelijk nadelige klimaat zullen Europese vastrentende effecten naar verwachting als veilige haven fungeren en onze voorkeur gaat uit naar Deense en Italiaanse gedekte obligaties, omdat ze uiterst veilig zijn en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn beleid mogelijk verder versoepelt.

Het middelste gedeelte van de Italiaanse rentecurve blijft aantrekkelijk voor geduldige beleggers die kunnen wachten tot de obligaties hun vervaldatum bereiken. We denken niet dat Erkki Liikanen, waarschijnlijk de volgende voorzitter van de ECB en voorstander van een strakkere koers, het ECB-beleid fundamenteel verandert. Hoewel hij wellicht geen voorstander is van een verruiming van het beleid, zal hij, gezien de aanhoudend lage inflatie, die verruiming uiteindelijk wel doorvoeren.

Als beleidsinstrument wordt waarschijnlijk niet gekozen worden voor een negatieve rente, niet alleen omdat dit gevolgen zou hebben voor de euro (een heikel punt voor de VS), maar ook omdat negatieve rente helemaal niet populair is in Duitsland. Een versoepeling van de kredietvoorwaarden, en dus een daling van de kredietrisicopremies in de eurozone, ligt meer voor de hand.

Een veerkrachtige portefeuille opbouwen

We adviseren om in de aanloop naar de G20-bijeenkomst een veerkrachtige beleggingsportefeuille op te bouwen. Hoewel de piek van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog nog voor ons ligt, denk ik dat er aanzienlijke kansen ontstaan in Europa, de VS en India als deze eenmaal achter de rug is.

Sébastien Galy is senior macro-strateeg bij Nordea Asset Management. Deze analyse is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Nike Inc.

10-7-2019 Nike Buy Deutsche Bank AG
9-7-2019 Nike Overweight JP Morgan Chase & Co.
28-6-2019 Nike Buy Deutsche Bank AG
28-6-2019 Nike Outperform Credit Suisse Group
28-6-2019 Nike Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Amazon 1.749,62 -3,10% Amazon
Apple Inc. 202,64 -4,62% Apple Inc.
FedEx Corp. 151,97 -3,88% FedEx Corp.
McDonald's Corp. 214,66 -2,20% McDonald's Corp.
Nike Inc. 80,44 -3,44% Nike Inc.
Uber 33,43 -1,68% Uber
pagehit