Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
S&P 14-6-2019 10:35:01

S&P: Facebook niet ethisch verantwoord

(finanzen.nl) - Het aandeel Facebook viel uit de index, na een herweging op 30 april. Door de recente privacyzorgen bij het social media-bedrijf, scoorde Facebook ineens een stuk slechter op de genoemde punten. Ook andere bedrijven verloren hun plek in de index, waaronder Wells Fargo, Oracle en IBM, maar Facebook had een van de zwaarste wegingen in de index.

"De lagere scores vielen toe te schrijven aan diverse privacyzorgen, waaronder een gebrek aan transparantie in de manier waarop Facebook bepaalde gebruikersinformatie verzamelt en deelt", aldus topman Reid Steadman van de ESG-divosie van S&P.

Facebook schiet tekort

Het social media-bedrijf stond ruim een jaar lang onder vuur door verschillende privacygerelateerde problemen, waardoor het meer informatie kreeg over gebruikersgegevens dan aanvankelijk werd gedacht en werd medegedeeld. Ook werden er miljoenen gebruikersaccounts gehackt en werd persoonlijke informatie geschonden.

Al deze factoren leidden ertoe dat er "veel onzekerheid" is ontstaan in de visie van Facebook op zaken als de bescherming van privacy, aldus Steadman. Bovendien vraagt de topman zich af of het bedrijf er alles aan doet om de persoonsgegevens van gebruikers zo goed mogelijk te beschermen. Door al deze vraagstukken, schiet Facebook ten opzichte van sectorgenoten volgens S&P tekort op duurzaamheid, ethiek en deugdelijk ondernemingsbestuur.

S&P gaf Facebook een rapportcijfer van 21 op 100. Hoewel het bedrijf met 82 goed scoorde op duurzaamheid, vielen de cijfers voor ethiek en deugdelijk ondernemingsbestuur uit op respectievelijk 22 en 6.

Veel koopadviezen

Ondanks alle schandalen en de volatiliteit van het aandeel, zijn analisten op Wall Street onverminderd te spreken over de toekomst van het sociale netwerk. Onder de door Bloomberg geraadpleegde analisten, hanteren er 45 en koopadvies, 6 een Houden advies en 2 een verkoopadvies. Het gemiddelde koersdoel van 219,65 dollar impliceert een winstpotentieel van 24 procent op basis van de huidige koers.

S&P maakt ieder jaar de balans op voor de S&P 500 ESG Index en sluit niet uit dat Facebook er weer in komt op termijn. "Gezien sectorgenoten van Facebook er een stapje bovenop doen, moet het sociale netwerk-bedrijf er alles aan doen om weer in de S&P 500 ESG-lijst te komen", zo stelde Steadman evenwel.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Facebook Inc.

12-7-2019 Facebook Buy Goldman Sachs Group Inc.
27-6-2019 Facebook Buy Deutsche Bank AG
18-6-2019 Facebook Outperform RBC Capital Markets
18-6-2019 Facebook Overweight JP Morgan Chase & Co.
14-6-2019 Facebook Outperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Facebook Inc. 198,36 -1,21% Facebook Inc.
pagehit