Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
SBM 14-2-2019 09:39:00

SBM Offshore komt met 'solide cijfers' en verwacht hogere omzet in 2019


Fotobron: SBM Offshore

(AFN) - Vooral de dividendverhoging en aandeleninkoop van SBM Offshore worden door KBC gezien als positieve verrassingen. Verder wijst op de bank op het nieuws dat SBM een derde romp wil bestellen onder het Fast4Ward-programma, waardoor FPSO's met grotere productiecapaciteit sneller kunnen worden gebouwd. Dit onderstreept volgens KBC de positieve kijk van SBM op de markt voor grote FPSO's.

SBM Offshore verwacht dit jaar een hogere omzet te boeken dan afgelopen jaar, met een iets lager bedrijfsresultaat. Verder gaat het bedrijf voor 200 miljoen dollar eigen aandelen inkopen en wordt de dividenduitkering met 50 procent verhoogd tot 75 miljoen dollar.

Herstel van markt voor grote FPSO's

Voor dit jaar voorziet SBM een omzet van circa 2 miljard dollar, van 1,7 miljard dollar in 2018. De jaaromzet kwam daarmee uit zoals door het bedrijf zelf was verwacht. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebitda) kwam vorig jaar uit op 784 miljoen dollar, eveneens conform de eigen prognoses. In november schroefde SBM zijn verwachting voor het resultaat op naar meer dan 750 miljoen dollar, terwijl eerder op ongeveer dat bedrag werd gerekend.

SBM gaf aan dat in de markt voor grote FPSO's herstel is te zien en dat in de komende jaren meerdere orders worden verwacht. Het bedrijf is gezien de verwachte vraag onderhandelingen begonnen voor een derde romp onder het Fast4Ward-programma, waardoor FPSO's met grotere productiecapaciteit sneller kunnen worden gebouwd. Die onderhandelingen worden waarschijnlijk later dit jaar afgerond, aldus SBM.

De divisie Turnkey

Voor de divisie Turnkey werd in 2018 een omzet behaald van 406 miljoen dollar en bij Lease & Operate was dat 1,3 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 301 miljoen dollar, van een min van 203 miljoen dollar in 2017. De orderportefeuille voor de komende jaren stond eind december op 14,8 miljard dollar, met een nettoschuld van 2,4 miljard dollar.

In een toelichting stelt topman Bruno Chabas dat 2018 een belangrijk keerpunt was voor SBM op meerdere fronten. Zo zette het bedrijf een punt achter een langslepende smeergeldaffaire in Brazilië waardoor SBM geen zaken kon doen met staatsolieconcern Petrobras. Inmiddels kan SBM weer meedingen naar opdrachten van Petrobras.

De onderneming uit Schiedam maakte verder bekend de bestuursleden Philippe Barril en Erik Lagendijk te willen herbenoemen, net als de commissarissen Laurence Mulliez, Cheryl Richard en Sietze Hepkema.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over SBM Offshore NVShs

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

SBM Offshore NVShs 14,86 -1,82% SBM Offshore NVShs

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 58,74 -1,31
-2,18
Olie (WTI) 53,66 -1,73
-3,12
pagehit