Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BOEKHOUDSCHANDAAL 9-4-2018 11:14:00

Schandaal rond Steinhoff lijkt op regelrechte meltdown


Fotobron: Pixabay

(finanzen) - Meubelgigant Steinhoff is in alle opzichten een complex bedrijf. Het enorme boekhoudschandaal heeft het bedrijf al meer dan 15 miljard euro aan beurswaarde gekost.

Uit documenten van de Panama Papers die het FD bestudeerde, blijkt dat er flink is geschoven met mistige constructies van Brits vastgoed.

In december zag het woonbedrijf zijn beurswaarde praktisch verdampen. In reactie op het aangekondigde vertrek van topman Markus Jooste en het bericht van onregelmatigheden in de cijfers. Door de vrije val op de beurs is ook een groot deel van het eigen vermogen van Steinhoff weggesmolten. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de European Investors Association (EIA) stelden Steinhoff en vijftien bestuurders en commissarissen aansprakelijk voor de geleden schade.

Afgelopen vrijdag heeft de VEB tevens actie ondernomen tegen Deloitte. De beleggersvereniging vindt dat ook dit accountantsbureau aansprakelijk is voor de geleden schade van investeerders van Steinhoff. De VEB verwijt Deloitte nalatigheid in zijn toezicht op de financiën van het woonwinkelconcern.

Het grote plaatje

Volgens Business Insider heeft de affaire heeft er bij Steinhoff fors ingehakt. Er is een regelrechte crisis uitgebroken vanwege onregelmatigheden in de boekhouding. De jaarrekeningen voor 2015 en 2016 zijn ingetrokken en de beurswaarde is met meer dan 15 miljard euro gedaald.

Steinhoff is na IKEA de grootste meubelketen ter wereld en had naar eigen zeggen in 2016 ongeveer 6.500 winkels in 30 landen, onder 40 merknamen. In Europa opereert Steinhoff onder meer met de merken Conforama, Kika en Pepco. Steinhoff is van oorsprong Duits, verhuisde het hoofdkantoor eind jaren negentig naar Zuid-Afrika na een fusie en heeft beursnoteringen in Zuid-Afrika en Duitsland.

De statutaire vestiging van de holding Steinhoff International ligt sinds 2015 in Nederland bij een trustkantoor in Amsterdam. Het management opereert nog vanuit Zuid-Afrika.

'Geld op'

Uit onderzoek van het FD blijkt dat Steinhoff tussen 2004 en 2009 diverse constructies heeft gebruikt om de werkelijke eigenaar van zijn vastgoed in het Verenigd Koninkrijk te verhullen. Ook wisselden diverse offshore vennootschappen in 2014 binnen enkele dagen af als eigenaar.

Per saldo komt het er volgens analist Teun Teeuwisse op neer dat Steinhoff waarschijnlijk heimelijk vastgoed heeft verkocht om verliezen op te vangen, en dit via complexe fiscale constructies heeft verdoezeld.

"Het vermoeden is dat Steinhoff zijn vastgoed in de afgelopen jaren al heeft verkocht , omdat het geld op was", zegt Teeuwisse tegen het FD. "Door het vastgoed in vennootschappen te stoppen in landen waar geen transparantie is, kon het bedrijf doen alsof ze het vastgoed nog wel in bezit had."

Volg hier de actuele koers van meubelketen Steinhoff

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Steinhoff

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Steinhoff 0,08 -1,55% Steinhoff
pagehit