Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 11-9-2017 15:35:31

Skagen: beleggen in Japan wordt aantrekkelijker door hervormingen


Fotobron: Flickr, Stéfan

Want volgens de Noorse vermogensbeheerder komen er steeds meer kansen in Japan, dat nu nog niet als aantrekkelijk wordt gezien. De markt is een van de goedkoopste ter wereld, maar "Japanse bedrijven blijven achter bij hun Amerikaanse concurrenten en inefficiëntie en passieve aandeelhouders zorgen ervoor dat buitenlandse beleggers niet erg bereidwillig zijn om in Japan te beleggen", schrijft Edholm.

Maar daar kan door economische hervormingen binnenkort wel eens verandering in komen, stelt de fondsbeheerder. Want de Japanse premier Shinzo Abe is bezig om hervormingen op poten te zetten. Daarmee wil hij Japanse bedrijven concurrerender maken en de economie revitaliseren.

Dat gaat nog altijd niet van harte. Edholm: "[D]e ontwikkelingen gaan traag en worden gehinderd door een gebrek aan transparantie en vergaande verstrengeling van bedrijven, banken en verzekeraars door onderlinge deelnemingen. Daarbij ligt de gemiddelde leeftijd van bestuurders hoog en zijn onafhankelijke bestuursleden zeer beperkt aanwezig, om maar te zwijgen over de grote afwezigheid van vrouwen aan de top."

Druk neemt toe, Olympische Spelen helpen ook

Maar volgens Edholm wordt er steeds meer druk gezet op Japanse bedrijven steeds meer opgevoerd. Door de Japanse centrale bank en grote staatspensioenfondsen die zijn gaan beleggen in binnenlandse aandelen. En door activistische beleggers die zich steeds meer laten horen bij de achterblijvende bedrijven.

Dat wekt de interesse van buitenlandse waardebeleggers die natuurlijk ook 'getriggerd' raken door de lage waarderingen. Edholm stelt dat de markt nu 'te goedkoop is om te negeren, zowel absoluut als relatief'. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd tot bedrijven hun kapitaalmanagement efficiënter moeten regelen en de waarderingen dus omhoog gaan.

Daar komt overigens nog een ding bij: de Olympische Spelen van 2020 zullen in de Japanse hoofdstad Tokio georganiseerd worden. Dat zal de vraag naar producten van Japanse bedrijven flink doen toenemen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit