Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CHINA 14-8-2019 16:21:47

Sombere Chinese cijfers beloven niet veel goeds voor economie


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De groei van de Chinese industriële productie in juli was niet meer zo laag sinds 2002. Dat is niet enige cijfer dat woensdag teleurstelde, zegt Business Insider.

Economen die door Bloomberg waren gepolst rekenden op 6 procent groei van de industriële productie in juli, maar de groei was een vijfde lager en kwam uit op 4,8 procent.

De lastige marktomstandigheden, met de recente dreiging van extra importtarieven op Chinese producten en de escalerende handelsspanningen waren bekend. Maar het echte productiecijfer viel toch tegen.

Andere tegenvallers

Tegenvallend waren ook de Chinese detailhandelsverkopen die stegen met 7,6 procent, waar analisten 8,6 procent stijging hadden voorspeld.

De investeringen stegen in juli met 5,7 procent, net iets minder dan de verwachte 5,8 procent groei misten. De vertraging zou te maken hebben met de verzwakking van de investeringen in infrastructuur en vastgoedinvesteringen.

Uitstel tarieven en onderhandelen

De tegenvallende gegevens komen na het besluit van de Trump-regering om de extra importtarieven op Chinese goederen uit te stellen. Die aankondiging heeft aanvankelijk Amerikaanse aandelenkoersen doen stijgen. Er is ook weer enige hoop op een handelsakkoord tussen China en de VS.

China verlaagde vorige week ook de koers van de valuta, de yuan. Dat maakt exportproducten relatief goedkoper.

Senior China econoom bij Capital Economics, Julian Evans-Pritchard denkt dat een zwakkere yuan de toenemende tegenwind de afkoelende wereldwijde vraag waarschijnlijk niet volledig kan compenseren. Ook het effect van Amerikaanse tarieven is niet helemaal weg te nemen, schreef hij in een nota aan cliënten.

De Chinese regering heeft de afgelopen maanden al geprobeerd de economie een impuls te geven met diverse stimuleringspakketten, waaronder belastingverlagingen en kredietverstrekking aan banken.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit