Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GOEROE 11-1-2019 16:47:18

'Stop zoeken naar speld in hooiberg' Beleggingsgoeroe Malkiel bepleit passief beleggen


Fotobron: freeimages.com

(finanzen.nl) - Laat een geblinddoekte aap maar pijltjes gooien naar de financiële pagina’s in de krant. Maak een beleggingsportefeuille van de aandelen waar de darts op terechtkomen. Zo’n portefeuille kan het zeker zo goed doen als een portefeuille die door experts is samengesteld.

Princeton professor Burton Malkiel staat nog steeds achter het idee dat ‘actief beleggen’ onbegonnen werk is. Hij schreef er al over in zijn beroemde boek uit 1973 ‘A random walk down Wall Street’. In een recent tv-optreden bij Bloomberg TV herhaalt hij dat actief beleggen als zoeken naar een speld in een hooiberg is.

9 op 10 professionals blijft achter bij marktresultaat

Malkiel bepleit al decennialang passief beleggen, simpelweg een aandelenindex volgen via trackers of ETFs. Dit in tegenstelling tot actief beleggen waarin beleggers slimmer proberen te zijn dan de markt. Hij voelt zich gesterkt door een recent onderzoek. Hieruit bleek dat 90 procent van de actieve managers in een periode van 15 jaar tijd slechter presteerde dan de S&P 500 index.

Van commentaar van actieve beleggers is Malkiel niet onder de indruk. Iemand die vraagtekens zet bij de groei van indexbeleggen is Jack Bogle. Hij waarschuwt dat de groei van de indexering de corporate governance kan schaden. Goed bedrijfsbestuur zou kunnen leiden tot een houding bij beursgenoteerde bedrijven dat beleggers hun aandelen wel ‘moeten kopen. Ze zitten immers in de index.

Bogle vindt dat de inleg in Amerikaanse indexbeleggingsfondsen wel erg hard groeit. In 2002 zat nog geen 5 procent in indexfondsen in 2018 was dat al meer dan 17 procent.

Speld zoeken? Koop de hooiberg!

Malkiel is laconiek: "Als mensen mij vragen of er te veel indexering is, zeg ik dat er nog steeds niet genoeg indexering is." "Het is niet dat niemand beter presteert, maar het is als het zoeken naar een speld in een hooiberg." Malkiel raadt aan te stoppen met zoeken. "Koop liever de hele hooiberg", tekent Business Insider op.

Professor Malkiel zat 28 jaar in de raad van bestuur van Vanguard, een grote aanbieder van vooral indexbeleggingsfondsen. Hij is ervan overtuigd dat de rol van actieve managers groot genoeg is. Zelfs als op een dag 90 procent van de markt in indexfondsen zit.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit