Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TECH 8-2-2019 16:20:22

Storm teistert tech-toeleveranciers en tech-giganten als Apple en Huawei


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Een hele reeks van negatieve factoren teistert de tech-sector. De cryptomining-markt stortte in, de handelsoorlog tussen de VS en China woedt, omzetten bij Apple lopen terug en Huawei ligt onder vuur.

Foxconn de belangrijkste fabrikant van Apple's iPhone, voelt de harde klappen in de techsector. De hele toeleveringsketen van de elektronica-industrie voelt de pijn, meldt de Financial Times. Het is een optelsom van negatieve factoren.

In de smartphone-sector hebben toeleveranciers te maken met een vertraging van de iPhone-verkoop. Verder ligt Huawei onder vuur. De onderneming is in de VS in staat van beschuldiging gesteld vanwege spionage en diefstal van bedrijfsgeheimen.

Dan zijn er nog de vertragende wereldeconomie, de handelsoorlog tussen de VS en China. Verder is de zeepbel in de cryptomuntenmarkt gebarsten. Bovendien zijn consumentenelektronicabedrijven en chipmakers getroffen.

Short gaan?

Een Aziatische analist zei het FT dat de storm zo ernstig was dat de enige vraag voor investeerders was: "Welke aandeel zal ik eens short-gaan?"

Trinh Nguyen, senior econoom van Natixis voor de opkomende Aziatische markten ziet dat er wel erg veel factoren zijn die de elektronicasector naar beneden drukken.

De problemen raken zowel grote als kleine leveranciers. "De prijsdruk wordt gevoeld over de volledige leveringsketen", zei Boyce Fan, een analist bij TrendForce, een technologieaandelenresearchfirma in Taipei.

Forse omzetdaling

Taiwan Semiconductor Manufacturing, een van de grootste chipsmakers ter wereld voorspelde een omzetdaling van ruim een vijfde in het eerste kwartaal van 2019.

De zorg dat de verkoop van smartphones zou vertragen werd drie jaar geleden al voelbaar in de toeleveringsketen.

Autonoom rijden overschat

Optimistische leveranciers en analisten stelden dat de impact beperkt kon blijven. De vraag naar sensoren en camera's in auto's zou toch enorm toenemen? De autoindustrie was volop bezig met autonome voertuigen.

Maar de autofabrikanten zijn langzamer overgegaan op de verslapping en de verkoop van smartphones is sneller gedaald dan verwacht.

Bedrijven wegen ondertussen hun opties af. Moeten we geografisch diversifiëren om markten als India te veroveren? Kunnen we zo ontsnappen aan gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China. Of kunnen we beter uitbreiden naar nieuwe industrieën.

De twee grootste fabrikanten van Apple’s iPhone, Foxconn en Pegatron breiden hun productiecapaciteit buiten China uit. Foxconn zei vorige week dat het sinds september 213,5 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in een dochteronderneming in India en landgebruiksrechten heeft verworven in Vietnam.

Pegatron, dat goed is voor ongeveer 30 procent van de assemblageorders van Apple, is van plan om productiecapaciteit te bouwen in Indonesië, Vietnam en India. Zijn uitbreiding buiten China, zei SJ Liao, de voorzitter van het bedrijf, zou van verdere ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China kunnen afhangen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

17-10-2019 Apple Barclays Capital
14-10-2019 Apple Overweight JP Morgan Chase & Co.
14-10-2019 Apple Buy UBS AG
4-10-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
2-10-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit